Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

22. 07. 2024. 19:53   >>  22:01

Izbori u Americi 2024: Bajdenova zaostavština velika, susrešću se sa menadžerima kampanje

Kamal Haris je u govoru u Beloj kući istakla da su zasluge Džozefa Bajdena veće od nekih predsednika koji su služili dva mandata.

Kamala Heris
Reuters/Nathan Howard

Kamala Haris, potpredsednica Amerike, prvi put se javno obratila otkako je pre 24 sata njen šef, Džozef Bajden, odlučio da odustane od predsedničkih izbora i upravu nju predložio da se suoči sa Donaldom Trampom na glasanju u novembru.

Otkako je Bajden saopštio da se povlači iz predsedničke trke, mnoge istaknjute demokrate pružile su podršku Kamali Haris, ali ona tek treba da bude i zvanično kandidat Demokratske stranke, što se očekuje na konvenciji u Čikagu od 19. do 22. avgusta.

Njeno prvo obraćanje bilo je kratko.

Rekla je da je „duboko zahvalna" na prilici da služi narodu i zahvalila se Bajdenu na podršci.

Tokom prijema za mlade sportiste u Beloj kući, Haris je odala priznanje Bajdenu, istakavši da je njegova zaostavština veća i od nekih američkih predsednika koji su služili dva mandata.

Iako nije otvoreno govorila o kandidaturi u kratkom obraćanju, ona je potvrdila da će se uputiti u američku državu Delaver, gde će se susresti sa menadžerima predsedničke kampanje Demokratske stranke.

Ranije danas, objavljeno je da su demokrate prikupile skoro 50 miliona dolara za predsedničku kampanju potpredsednice Kamale Haris otkako je Bajden u nedelju saopštio da se povlači.

Bajden se povukao se iz predsedničke trke u nedelju , poručujući da „veruje da je to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje".

Šef Bele kuće nije mogao da prisustvuje prvoj javnom obraćanju njegove saradnice, jer je u izolaciji pošto je, kako su rekli njegovi saradnici, ponovo zaražen korona virusom.

Posle kraktog obraćanja Kamale Haris u ponedeljak, Bajden se oglasio se na platformi Iks i poručio da će „zajedno pobediti".

„Mi smo Amerika - ne postoji ništa što ne možemo zajedno", kazao je.

Dodao je da je predsednički mandat posvetio tom cilju i da će „nastaviti to da čini danas, sutra i svakog narednog dana dok ima čast da bude predsednik".

Kako demokrate pokušavaju da iskoriste Bajdenovo povlačenje?

Sara Smit, BBC, Severna Amerika

bajden i kamala haris
EPA
Bajden i Kamala Haris

Prošlo je tek nešto više od nedelju dana otkako je Donald Tramp lakše ranjen u atentatu tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji.

A u isto to vreme, predizborna kampanja se okrenula naglavačke.

U kratkom periodu, Trampa su počeli da slave kao mesiju na Nacionalnoj konvenciji Republikanske partije i simbolično je postavljen za predsedničkog kandidata.

Istovremeno, Džozefa Bajdena su mimo njegove volje izgurali iz trke.

Jasno je da je Bajdenov neuspeh tokom televizijske debate krajem juna dovela do panike u Demokratskoj partiji, a zabrinutost da je Bajden uopšte sposoban da izaže na izbore postajale sve veće.

Odjednom je postala javna tajna da predsednik povremeno nije svestan, a opravdanja, poput onih da je bio prehlađen ili da je umoran od putovanja, bila su nedovoljno ubedljiva i bilo je teško poverovati u njih.

Neke demokrate su u tome videle priliku, šansu da preokrenu izbornu trku i možda podstaknu birače koji su bili ozbiljno demotivisani da biraju između dvojice starih ljudi koji se poslednji put nadmeću.

Odabir njihovog novog kandidata mora da bude brz, a Nacionalna konvencija demokrata zakazana je za 19. avgust.

Četiri nedelje debata, predizbornih govora i političkih događaja, na kojima će se nadmetati kandidati, mogli bi da budu zanimljivi i da skrenu pažnju na novog predstavnika na izborima.

Ipak, deluje da se partija brzo okupila oko Kamale Haris kao nove kandidatkinje, jer ju je podržalo mnogo članova koji su pobeđivali na različitim izborima.

Nijedan od ozbiljnih kandidata koji bi mogli da je izazovu, poput Gevina Njusoma, guvernera Kalifornije, Grečen Vitmer, guvernerke Mičigena ili njenog kolege iz Pensilvanije Džoša Šapira, ne žele da uđu u tu utakmicu.

Demokrate istovremeno gledaju kako se republikanci okupljaju oko kulta Donalda Trampa.

Ne samo da ga podržavaju, već ga obožavaju.

Deluje rizično da se demokrate upuste u borbe oko kandidature u ovom trenutku, iako mnoge demokrate nisu entuzijastične zbog gotovo izvesne nominacije Kamale Haris.

Najveća borba bi mogla da se vodi oko pozicije potpredsedničkog kandidata demokrata.

Najveći izazov će biti da privuku pažnju biračima takmičeći se sa bivšim predsednikom, na kome su sva svetla pozornice.

„Nikada nemojte dozvoliti da protraćite ozbiljnu krizu", jedna je od čuvenih rečenica Rama Emanuela, bivšeg šefa kabineta Baraka Obame, iako ju je možda pozajmio od Vinstona Čerčila, britanskog premijera u vreme Drugog svetskog rata.

Aludirao je na to da u krizi može da se javi prilika da se urade stvari koje ranije niste mogli da učinite.

Demokrate sada pokušavaju da iskoriste krizu da preokrenu izbore u svoju korist.

Šta je dovelo do Bajdenovog povlačenja?

Sumnje u Bajdenove sposobnosti da bude kandidat Demokrata podstaknute su 27. juna, kada je imao zbunjujući, nevešt i nemušt nastup u debati sa Trampom.

Lojd Dodžet je bio prvi predstavnik demokrata koji je pozvao Bajdena da se povuče 2. jula, a tri dana kasnije Bajden je rekao da bi samo „Svemogući Gospod" mogao da ubedi da odstupi i da neće ići na mentalni test.

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je 10. jula istakla da je „na predsedniku da odluči da li će se kandidovati", jasno stavljajući do znanja da stvar nije rešena.

Pozivima Bajdenu da prepusti kandidatsko mesto kasnije se pridružio glumac i istaknuti demokratski aktivista Džordž Kluni, a potom Piter Velč postaje prvi demokratski senator koji zahteva od Bajdena da se povuče.

Na kraju samita NATO-a u Vašingtonu 11. jula, ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Bajden naziva „predsednikom Putinom", a potpredsednicu Kamalu Haris oslavljava sa „Tramp".

Bajden je 17. jula objavio da je pozitivan na kovid-19, prekinuo je kampanju i otišao u Delaver u izolaciju.

Dva dana kasnije američki predsednik najavljuje da će se sledeće nedelje vratiti u kampanju, ali je u Predstavničkom domu 30 demokratskih predstavnika zatražilo njegovo povlačenje.

Bajden u saopštenju 21. jula konačno objavljuje da napušta predsedničku trku i predlaže potpredsednicu Kamalu Haris da bude kandidat na novembarskim izborima.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније