Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

22. 07. 2024. 21:19 >> 21:29
Čitaj mi:

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE ZLOČINA

Milatović: Nedužne žrtve u Lazinama životima platili svoje slobodoumlje

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je obilježavanju 80 godina od zločina na Lazinama, poručivši da su nedužne žrtve životima platili svoje slobodoumlje.

"Okupili smo se danas da, 80 godina poslije, iskažemo pijetet prema nedužnim žrtvama zločina u Lazinama, koji su životima platili svoje slobodoumlje i antifašizam. Tog dana, na ovom mjestu, ugašena su 52 mlada života od strane onih čije će beščašće zauvijek crnim slovima biti zapisano u istorijskim sjećanjima" poručio je Milatović.

On je kazao da je prošlost Crne Gore sazdana od brojnih herojskih djela, na koja smo ponosni i koja u bitnom određuju karakter naroda koji u njoj žive.

"Taj karakter, u teškim istorijskim trenucima, izrodio je nepokornost i viteštvo, kao temeljne odrednice na kojima su zasnovane sve naše velike pobjede. Ipak, događaji poput onog koji se prije osam decenija zbio u Lazinama - u srcu ponosnih Bjelopavlića - predstavljaju tamne mrlje koje, iz perspektive današnjeg vremena, moramo osvijetliti i o njima dati jasan vrijednosni sud. Između žrtava i njihovih dželata nikad ne smije biti stavljen znak jednakosti, a naš stav prema onom što se događalo mora biti zasnovan na čovjekoljublju, pravdi i slobodarstvu", istakao je Milatović.

Prema njegovim riječima, jedino tako uspostaviti čvrsta i jasna linija između dobra i zla, u odnosu na koju treba sagledavati događaje iz prošlosti, ali i postavljati temelje sadašnjosti i budućnosti.

"Bjelopavlićko pleme, bojevima teškim stvoreno i jekom pušaka svijetu proglašeno, iznjedrilo je brojne heroje, čiji podvizi su ugrađeni u temelje današnje Crne Gore. Stradanje 52 mladih SKOJ-evaca, koji su se u zlom vremenu usudili da sanjaju o slobodi i jednakosti, jedna je od najvećih žrtava koju je naš narod podnio u svojoj borbi protiv fašizma.Mladićima i djevojkama strijeljanim na Lazinama– neka je vječna slava i hvala", zaključio je Milatović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније