Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

16. 09. 2024. 08:53 >> 08:53

UDRUŽENJE ZA RAZVOJ PIPERA

"Rogami ugroženi budućom sjevernom zaobilaznicom"

Iz Udruženja za razvoj Pipera reagovali su na nedavno predstavljeni plan premijera Milojka Spajića u vezi rute buduće sjeverne zaobilaznice, koja bi povezala auto-put sa putem Podgorica-Danilovgrad.

"Naglašavamo da naše reagovanje nema veze sa politikom već sa životnim problemima koji proističu iz ovako planirane zaobilaznice preko piperskog sela Rogami, još od 2008 godine. Za početak, svi smo svjesni pozitivnih efekata autoputa, i premijer je pomenuo mnoge od njih. Međutim, postoje i negativni. Od ograničavanja kretanje i ljudi i životinja na tom prostoru (pogotovo tradicionalnih oblika) do zagađivanja životne okoline (vazduh, voda, zemljište) na jednom od potentnijih poljoprivrednih djelova gradskog područja. Investitori ne ispunjavaju brojne zakonske obaveze prema građanima, dok niska cijena eksproprisane zemlje mnogim vlasnicima još nije isplaćena", navode u saopštenju.

Sada se iz petlje Smokovac planiraju dva kraka - prema Tuzima i Božaju, čime se, tvrde, ugrožavaju Rogami, kako u smislu kulturno-istorijske baštine Duklje, tako i egzistencije između 1.500 i 2.000 ljudi, dok se zaseok Ras, u kojem živi preko 30 porodica i posluju 3 firme – u potpunosti uništava i raseljava.

"Naglašavamo da je nedopustivo donositi ovakve planove naprečac, dok još traje proces izrade Prostornog plana Crne Gore, u sklopu kojeg je naše Udruženje predstavilo kvalitetne alternative planu sjeverne saobraćajnice, koji datira iz zemana Ivana Brajovića na čelu nadležnog ministarstva, i to onog istog koje je zaboravilo da samu petlju Smokovac uklopi u dokumentaciju za izgradnju autoputa. Ovaj krovni državni dokument za uređenje prostora – pruža idealni okvir za zajedničko i stručno planiranje saobraćajnica, i ta prilika mora biti iskorištena", piše u saopštenju.

Upravo zbog toga pozvali su Spajića da odloži ovakve planove do usvajanja Prostornog plana, te da se aktivno uključi u proces njegove izrade, da konsultuje struku i građane, pogotovo one koji će osjetiti direktne negativne posljedice ovakvog plana.

"Naglašavamo da se radi o prostoru koji se proteklih godina intenzivno naseljava, te da shodno tome – zaslužuje dodatni senzibilitet u smislu pažljivog planiranja infrastrukturnih intervencija koje bi negativno uticale na živote lokalnog stanovništva. U ime Udruženja, potvrđujemo da ćemo biti konstruktivni partner u tom dijalogu, ali i da ćemo istrajati u odbrani našeg prostora i naših prava", zključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније