Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ RTCG ]

06. 03. 2024. 18:57 >> 18:58
3
Čitaj mi:

BOJOVIĆ

"Škole gube trku sa rijalitijima, partijske knjižice izbacićemo iz prosvjete"

Škola polako gubi trku sa rijalitijima i društvenim mrežama, pa je potrebno da se cjelokupno društvo uključi, kako bi vraćanjem temeljnih vrijednosti došli do rješenja, poručio je večeras u emisiji "Budimo budni-Pitajte Vladu" državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Dragan Bojović.

Bojović je, gostujući u emisiji na TVCG, primijetio da je prosvjetni radnik nekada bio temelj društva, ali čini se da je sad stavljen na marginu.

"Prosvjetni radnici se moraju vratiti u centar. Bez obrazovanja nema nijedne grane društva", poručio je Bojović. 

On upozorava da je prosvjetno zanimanje devolvirano, a da su se u savremenom društvu pojavila, kako je kazao, "neka ad hok zanimanja i društveni trendovi". 

"Tu su denseri, starlete, blogeri i vlogeri. Ta zanimanja podrzumijevaju neku vrstu zarade i plasiranje određenih informacija. Prosvjeta je devolvirana. Samo temeljna znanja i vještine znače opstanak društva", dodao je Bojović. 

Govoreći o djeci sa problematičnim ponašanjem i vaspitnim mjerama, Bojović primjećuje da dosadašnje mjere nijesu dale adekvatne rezultate, a tu se misli na premještanje u drugu školu. 

"To ne suzbija vidove deformiteta u ponašanju djeteta. Vrlo često je dijete revoltirano, pa pravi incidente u drugoj školi. Ali, zaista ne možemo dopustiti da dijete ruši i lomi inventar po školi i da tuče nastavnike", ukazao je Bojović. 

Stoga je poručoo da će resorno ministarstvo formirati radnu grupu sa pedagozima i defektolozima. Ipak, Bojović tvrdi da ih nema dovoljno.

"Nemamo ih u sistemu. Imamo opšte defektologe, ali u nedovoljnom broju. Sistem je komplikovan i težak i ne možemo angažovati toliki broj stručnjaka", istakao je Bojović. 

Centrima za socijalni rad je poručio da se više uključe u rješavanje ovog problema.

"Želimo da uspostave dobru komunikaciju sa porodicom i djetetom, želimo da se konsultujemo sa roditeljima. Nijedna vaspitna mjera ne može u potpunosti riješiti problem. Dijete se ne može izolovati. Zato moramo naći izbalansirano rješenje i prevenciju koja je glavni fokus", ocijenio je Bojović. 

Bojović je upozorio da je nekada u Ministarstvu prosvjete partijska knjižica mnogo značil i da se ljudi se nisu mogli zaposliti, ukoliko nijesu bili članovi partije.

"Zato partitokratiju moramo izbaciti iz prosvjete. Obrazovnom sistemu su potrebni kvalitetni kadrovi", zaključio je Bojović. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније