Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Timoti Ruks  [ DW ]

25. 07. 2024. 13:14

Šta bi Kamala Haris donijela američkoj ekonomiji?

Kamala Haris, potpredsednica SAD, pred zastavom SAD

Prije samo nedjelju dana, izgledalo je da je povratak Donalda Trampa u Bijelu kuću poslije novembarskih izbora sasvim siguran. Ali, pošto je američki predsjednik Džo Bajden u nedjelju najavio da se neće kandidovati za reizbor i da umjesto toga podržava 59-godišnju potpredsjednicu Kamalu Haris, trka je ponovo postala uzbudljiva.

Haris bi mogla da unese novi polet u izbornu kampanju i bude imenovana za zvaničnu kandidatkinju na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu u avgustu. Nakon Bajdenovog povlačenja, zabilježen je ogroman porast donacija za kampanju: više od 81 milion dolara (oko 74 miliona eura) samo u prva 24 sata.

Pored birača, donatora i političara, i ljudi iz svijeta biznisa pomno prate razvoj događaja i pitaju se šta bi predsjednica Haris mogla da znači za njihov posao. Neizvjesnost je nešto što kompanije ne vole. Bajdenovo povlačenje je eliminisalo neke neizvjesnosti, ali ne sve.

„Amerika na prvom mjestu" i Demokrate

Poslije Bajdenove odluke da se povuče, barem je izvjesno da će u SAD sljedeće godine na vlast doći druga osoba. Međutim, teže je odrediti kako bi se ekonomska politika predsjednice Haris razlikovala od Bajdenove.

Indijan tajms je među prvima izvestio o mogućoj kandidaturi Kamel Haris

„Haris je tendenciozno progresivnija od Bajdena, ali ne mislim da bi se ona mnogo razlikovala po ekonomskim pitanjima", rekao je Den Malinson, profesor na Pensilvanijskom državnom univerzitetu u Harisburgu. „Oboje su naklonjeni radnicima. Oboje podržavaju proširenje roditeljskog odsustva. Oboje podržavaju mjere kao što su (zdravstveno osiguranje – napomena urednika) Medikej, Mediker i Social Security."

Za preduzetnike i menadžere, pitanje je u ovom trenutku manje o tome za šta se zalažu Kamala Haris i demokrate – uostalom, veliko odstupanje od prethodnih godina je malo vjerovatno. Mnogo ih više zanima pitanje koje Trampove politike bi spriječila pobjeda Harisove.

Jedan od najvećih Trampovih ciljeva je obnavljanje njegove agende „Amerika na prvom mjestu”. Pored jačanja spoljnih granica i ograničavanja migracija, ovo uključuje i povećanje carina od deset odsto na svu robu koja se uvozi u SAD. Tramp je čak najavio carinu od 60 odsto na uvoz iz Kine.

Nakon što je preuzeo dužnost 2021. godine, Bajden je zadržao mnoge carine koje je uveo njegov prethodnik Tramp i čak je dodao još trgovinskih barijera. Međutim, one su ograničene na određene industrije.

Trampovo planirano sveobuhvatno povećanje carina na svu robu iz svih zemalja, s druge strane, ograničilo bi konkurenciju i podiglo cijene za američke građane. Rezultat bi bio nastavak inflacije i visokih kamatnih stopa.

Ta perspektiva - i strah od globalnog trgovinskog spora - naveli su neke korporativne rukovodioce da razmišljaju o tome kako će voditi svoje poslovanje ako Tramp pobijedi na izborima i sprovede svoje planove. Ove kompanije – a takođe i one u Kini – sada će odahnuti. Ako Haris bude nominovana za predsjedničkog kandidata, kako se očekuje, to bi trebalo da da novi podsticaj demokratama.

Planira povećanje carina na svu robu iz inostranstva: Donald Tramp

Akcije, dolari, kriptovalute

Međutim, neke američke industrije neće biti oduševljene boljim izgledima demokrata za pobjedu na izborima. To uključuje tradicionalnu automobilsku industriju, energetski sektor i kriptovalute. Imaju stalno mjesto u zvaničnom izbornom programu republikanaca i nadaju se da će Tramp dati podsticaj njihovom poslovanju.

A izborni program obećava deregulaciju industrije fosilnih goriva i najavljuje da će republikanci „okončati protivzakoniti i neamerički udar demokrata na kriptovalute i usprotiviti se stvaranju digitalne valute centralne banke".

Na berzama se sada kalkuliše o političkim scenarijima. Proizvođači obnovljive energije i proizvođači električnih vozila vjerovatno se nadaju pobjedi Harisove.

Međutim, do velikih političkih promjena će se čekati još mjesecima i trenutno su samo teoretske. Evropske berze su zatvorene u plusu dan nakon Bajdenovog povlačenja, kao i berze na Volstritu.

Kako bi izgledala ekonomska politika Harisove?

Kamala Haris je do sada malo govorila o ekonomiji i njenoj ekonomskoj agendi. Međutim, nešto se može izvući iz njenog vremena kada je bila kalifornijska tužiteljka, državna tužiteljka, senatorka i danas potpredsjednica SAD.

Kao državna tužiteljka, razbila je naftne kompanije i banke. Kao potpredsjednica, podržala je Bajdenove programe stimulisanja privrede. To uključuje ekspanziju zelene energije, „Američki plan spasavanja“ pokrenut nakon pandemije korone i „Zakon o smanjenju inflacije“. Takođe je podržala „Zakon kojim se izdvajaju milijarde za domaću proizvodnju poluprovodnika.

Složan duo: Kamala Haris i predsednik SAD Džo Bajden

Haris se – kao i Bajden – izjasnila protiv paušalnog uvođenja carina, ali suštinski ne odbacuje posebne carine protiv Kine.

Kamala Haris će morati da požuri da predstavi svoju ekonomsku viziju američkim biračima. Da li ona ima nove ideje ili će biti Bajden 2.0 u ekonomiji?

"Jedan od izazova za Haris biće da pronađe svoje mjesto dok brani ono što je uradila administracija Bajden-Haris. To važi i za ekonomiju", rekao je Malinson za DW.

Ako uspije da ubijedi dovoljan broj birača da može da smanji inflaciju i stvori nova radna mjesta bez ugrožavanja globalne ekonomije, možda će imati šansu da postane prva žena predsjednica Sjedinjenih Država.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније