Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

25. 07. 2024. 14:14 >> 14:14
Čitaj mi:

kod Filipina

Potonuo tanker, trka s vremenom da se spriječi širenje naftne mrlje

Tanker koji plovi pod filipinskom zastavom i koji prevozi 1,4 miliona litara nafte prevrnuo se i zatim potonuo kod Manile, javile su vlasti koje nastoje da spriječe da se proširi naftna mrlja što bi bila katastrofa za more i obale.

Tanker je potonuo u vrijeme kada su jake kiše pojačane tajfunom Gaemi i sezonskim monsunom zahvatile Manilu i susedne oblasti posljednjih dana.

Pošto nije bilo upozorenja na oluju kada je brod potonuo, posada nije prekršila propise o plovidbi po lošem vremenu, rekao je portaprol Obalske straže Armando Balilo u saopštenju.

Jedan član posade tankera "MT Tera Nova" je poginuo kada se brod prevrnuo na oko sedam kilometra od grada Limaja, nedaleko od Manile, glavnog grada Filipina, a plovio je ka centralnom gradu Iloilu.

Državni sekretar za saobraćaj rekao je da je 16 od 17 članova posade spaseno, ali da je jedan nestao. Tijelo jednog od 17 članova posade nađeno je danas poslije višečasovne potrage u uzburkanom moru, saopštila je Obalska straža.

Obalska straža primjenjuje raspršivače i priprema se da postavi ploveće barijere da zadrži širenje nafte koja se prostire na oko 3,7 kilometara vrlo frekventnog plovnog puta, a nosi je jaka struja.

Portaprol Obalske straže je ocijenio da ako bi iscurela sva nafta koja je u brodu, to bi bila najveća naftna mrlja u istoriji Filipina, što posebno ugrožava priobalje Manile.

Komandant Obalske straže admiral Roni Gavan je rekao da očekuje da se za sedam dana završi ispumpavanje nafte iz potonulog tankera koji leži samo 34 metra ispod površine mora.

Hiljade ribara i turističkih radinka zavise od filipinskih voda za svoje aktivnosti ribarenja i turizma.

Jedno od najvećih izlivanja nafte na Filipinima dogodilo se u februaru 2023. godine kada je tanker sa 800.000 litara nafte potonuo kod centralnog ostrva Mindoro, južno od glavnog grada.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније