Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/M.L.B.

03. 09. 2024. 17:07 >> 17:07

u 25 hotelskih preduzeća

Štrajk sobarica u američkim hotelima

Više od 10.000 sobarica u 25 hotelskih preduzeća širom SAD štrajkuje zahtijevajući veće plate, pravednije radne obaveze i poništavanje smanjenja osoblja iz ere pandemije kovida.

Sindikat "UNITE HERE" koji predstavlja sobarice i druge ugostiteljske radnike, rekao je da je najnovije što ih je i 200 u Hotelu Hilton Baltimor obustavilo rad.

Skoro polovina u štrajku - 5.000 sobarica je samo u Honoluluu koje se bore ne samo za veće plate, već i za poštovanje i to usred skraćenog radnog vremena i povećanog obima posla.

Jedna od njih, rođena Havajka, rekla je da radi i drugi posao da bi obezbijedila svoje dvoje djece, a ipak jedva sastavlja kraj s krajem, te će uskoro morati da se preseli u neku drugu američku državu gdje su manji troškovi.

Hiljade sobarica štrajkuju i u Bostonu, San Francisku, Sijetlu, San Dijegu i San Hozeu u Kaliforniji.

"UNITE HERE" kaže da je ukupno 15.000 sobarica glasalo za štrajk koji bi se uskoro mogao proširiti na druge gradove u Konektikatu, Kaliforniji na Roud Ajlendu.

Predviđeno je da štrajkovi u hotelima firmi Meriot, Hilton i Hajat traju do tri dana.

Američko udruženje hotela kaže da je 80 odsto hotela prijavilo manjak osoblja, a 50 odsto navodi spremačice kao najkritičnije potrebne.

Kevin Keri, privremeni predsjednik i izvršni direktor tog udruženja, kaže da hoteli čine sve što mogu da privuku radnike. Po anketama Udruženja, 86 odsto hotelijera je povećalo plate u proteklih šest mjeseci.

"Sada je fantastično vreme da radite u hotelu", rekao je Keri za Asošijeted pres.

Hotelski radnici kažu da je stvarnost drugačija.

Marija Mata, 61, domaćica u Hotelu "V" u San Francisku, rekla je da zarađuje 2.190 dolara za dvije nedjelje ako ima puno radno vrijeme. Ali, nekoliko nedjelja je zovu samo za jedan ili dva dana, te živi zadužujući se.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније