Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

19. 08. 2024. 13:41 >> 13:45
Čitaj mi:

INDIJA

Ljekari traže pooštravanje zakona nakon što je koleginica silovana i ubijena u bolnici

Stotine ljekara protestovale su danas u blizini indijskog ministarstva zdravlja zahtijevajući pooštravanje zakona za zaštitu zdravstvenih radnika od nasilja i tražili pravdu za svoju koleginicu koja je silovana i ubijena.

Doktore koji su na protestu nosili plakate poput "Pravda odložena je pravda uskraćena" zaustavila je policija dok su pokušavali da uspostave besplatne ambulantne usluge za pacijente ispred ministarstva zdravlja u Nju Delhiju, što je dio demonstracija i skupova koji se održavaju više nedjelju dana.

Medicinari su širom Indije održali proteste, marševe i odbili su da primaju pacijente koji nisu hitni, nakon silovanja i ubistva 31-godišnje ljekarke 9. avgusta u gradu Kalkuti, sjedištu savezne indijske države Zapadnog Bengala.

Policijski volonter koji radi u bolnici je uhapšen i optužen za zločin, ali porodica žrtve navodi da je u pitanju grupno silovanje i da je umiješano više ljudi. Federalni istražitelji vode slučaj.

Doktori koji protestuju kažu da napad pokazuje nezaštićenost medicinara i zdravstvenih radnika u bolnicama širom Indije. Oni zahtijevaju strože zakone koji će ih zaštititi od nasilja, uključujući i da svaki napad na ljekare bude prekršaj bez mogućnosti kaucije, povećanje bezbjednosti u bolnicama i bezbjedne prostore za odmor.

Vlada je zatražila od ljekara da se vrate na posao i rekla da će osnovati komisiju koja će razmotriti njihove zahtjeve.

Silovanje i ubistvo doktorke takođe je usredsredilo bijes na hronično pitanje nasilja nad ženama u Indiji. Policija je 2022. godine zabilježila 31.516 prijava silovanja, što je skok od 20 odsto u odnosu na 2021. godini prema Nacionalnom birou za evidenciju zločina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније