Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

19. 08. 2024. 14:57 >> 14:58
Čitaj mi:

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE

"Ugovor javan, postupak transparentan, nećemo dozvoliti opstrukcije"

Više je nego začuđujuća velika zabrinutost sa kojom USSCG prati proces zakupa proizvodnih pogona nekadašnje Željezare Nikšić zbog, kako su naveli u današnjem saopštenju, navodne tajnosti postupka, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Iz EPCG su reagovali povodom saopštenja Sindikalne organizacije EPCG – Željezara Nikšić i Unije slobodnih sindikata Crne Gore u kojem ističu da sa velikom zabrinutošću prate proces zakupa proizvodnih pogona Željezare Nikšić od kojeg zaposleni u EPCG – Željezara Nikšić, ali i ukupna javnost, konačno očekuju kraj agonije ove nekada renomirane fabrike i kvalitetno rješenje za početak oporavka crnogorske privrede.

U regovanju iz EPCG su naveli da vjeruju da je ta zabrinutost posljedica krajnjeg nemara i elementarne neobaviještenosti potpisnika ili stvarnih autora  saopštenja, a ne svjesna manipulacija u cilju dezinformisanja javnosti i širenja svojevrsne panike i neosnovanog uznemiravanja zaposlenih EPCG Željezara Nikšić.

"Podsjećamo da je cjelokupni proces izdavanja u zakup ovog dijela imovine EPCG AD Nikšić od početka do kraja sproveden potpuno otvoreno i praktično pred očima čitave crnogorske javnosti i da je u tom pogledu EPCG uspostavila potpuno nove standarde transparentosti poslovanja za koje je teško naći sličan primjer čak i u praksi razvijenijih država. Zbog toga su deplasirana i faktički besmislena bilo kakva poređenja ovog postupka sa mnogobrojnim negativnim primjerima raznih privatizacija iz nedavne prošlosti. Da je tako, najbolje svjedoči činjenica da je sadržaj ugovora o zakupu i svaka njegova izmjena bila čitavo vrijeme javno dostupna na sajtu EPCG AD Nikšić, te da je posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama usvojen svaki zahtjev kojim je tražen uvid u potpisani dokument ugovora, zbog čega je teza USSCG o navodnoj tajnosti u suprotnosti sa očiglednim faktima", istakli su iz EPCG. 

Navode da se ne mogu baviti demantijima svih pojedinosti saopštenja USSCG ali žele da podvuku da ugovorom o zakupu ili bilo kojim drugim ugovorom koji će se zaključiti, niti je niti će biti razmatrana statusna promjena niti promjena poslodavca za postojeće zaposlene u EPCG Željezara Nikšić.

"Nevjerovatno je da jedna sindikalna organizacija ne poznaje osnovne institute radnog prava i zakonska prava zaposlenih čijom se zaštitom navodno bavi, jer je i laicima dobro poznato da preuzimanje zaposlenih od strane drugog poslodavca nije moguće bez pristanka samog zaposlenog. Krajnje je nedopustivo da se javno licitira sa apsurdnim zaključcima koji proizilaze iz neukih pokušaja tumačenja odredbi ugovora i poslovnih planova EPCG. Svi zaposleni u EPCG Željezara Nikšić biće radno angažovani shodno zakonu, zakonitim opštim aktima, ugovorima o radu a na osnovu potreba procesa rada, a prema uslovima poslovno-tehničke saradnje sa zakupcem, kao i kroz diversifikaciju i dodatnu specijalizaciju proizvodnih procesa u samoj EPCG Željezara Nikšić kao što je proizvodnja konstrukcija za SE, izgradnja i puštanje u rad SE, PVC bravarija i betonske stubove. Prema tome, svi napori EPCG isključivo su usmjereni na stvaranje neophodnih preduslova za otvaranje novih i održavanje postojećih radnih mjesta u okviru profitabilnih privrednih djelatnosti", poručuju iz EPCG. 

Ističu da sa žaljenjem konstatuju da su ovakva nastojanja suočena sa skandalozno teškim i neshvatljivim opstrukcijama, a kojima je ovakvo saopštenje očigledno poslužilo kao javna uvertira.

"Tako je danas, tokom prijepodnevnih, časova međunarodna delegacija, sastavljena od članova stručnog tima zakupca u čijem sastavu su predstavnici renomiranih evropskih i svjetskih kompanija (njemački Kohler, švajcarski Hausler te kineske kompanije Geily Machinery iDayi Heary Forging Techonology. Co, koje baštine dugu tradiciju u oblasti projektovanja, proizvodnje, ugradnje i nabavke opreme za proizvodnju kovanih ugljeničnih, legiranih i alatnih čelika), od strane dijela zaposlenih EPCG Željezara Nikšić, fizički spriječena da obiđe fabrički kompleks a radi sačinjavanja planova budućih investicija koje su neophodne za početak proizvodnje", zaključuju iz EPCG. 

EPCG, kako poručuju, očekuje odlučnu reakciju državnih organa kojim će se stati na kraj nezakonitom ponašanju koje ugrožava poslovanje same Željezare Nikšić i kompromituje poslovni ugled EPCG a međunarodnoj javnosti šalje poruka o Crnoj Gori kao lošem investicionom ambijentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније