Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ Mina ]

19. 08. 2024. 15:38 >> 15:47
Čitaj mi:

ministarstvo finansija

Izmjenama zakona žele da zaštite mlade od zavisničkog kockanja

Cilj izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i Zakona o igrama na sreću je ne samo da se povećaju budžetski prihodi, već i da se doprinese rješavanju rastućeg društvenog problema - problema zavisnosti kod mlade populacije na kojoj svaka zajednica počiva, saopštili su iz Ministarstva finansija (MF).

Iz MF navode da je oporezivanje prihoda od igara na sreću u prethodnom periodu bilo neopravdano izostavljeno iz sistema oporezivanja, zbog čega su, između ostalog, predložili izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

"Cilj ovog zakonskog rješenja je jednak i pravičan sistem oporezivanja, koji će omogućiti da se na ovaj način ne samo povećaju prihodi Budžeta, već i da se obezbijede sredstva za prevenciju zavisnosti, odnosno zaštitu mentalnog zdravlja populacije koje se može narušiti usljed pretjerane izloženosti igrama na sreću i učestalog kockanja, naročito kod mladih ljudi", rekli su iz Ministarstva.

Ističu da je problem zavisnosti je postao sve izraženiji imajući u vidu da, kako kažu, mlade generacije danas stasavaju u ambijentu u kojem je kockanje legalno, lako dostupno, društveno prihvatljivo i sve više popularno kao jedan od načina rekreacije i provođenja slobodnog vremena.

"Zavisničko kockanje je problem koji pogađa sve strosne grupe, ali posebno zabrinjava rastući trend broja mladih koji su se okrenuli ovom načinu zabave (maloljetnici i mladi ljudi starosne dobi od 18 do 24). Kockanje se danas odvija u različitim oblicima, uključujući klađenje na sportske događaje, lutrije, kazina i igre na sreću na internetu", kazali su iz MF i dodali da je cilj Ministarstva, koje se u obavljanju dužnosti iz svog djelokruga rada "prvenstveno vodi društveno odgovornim postupanjem u interesu ukupne javnosti, jeste ne samo da se povećaju budžetski prihodi, već i da se doprinese rješavanju rastućeg društvenog problema - problema zavisnosti kod mlade populacije na kojoj svaka zajednica počiva".

Ističu da je u tom kontekstu, Programom rada Vlade za 2024 .godinu predviđena je priprema novog Zakona o igrama na sreću u skladu sa aktuelnim trendovima i najboljim inostranim praksama u oblasti igara na sreću.

"Imamo nekoliko stubova koje treba obuhvatiti novim zakonskim rješenjima: zaštita maloljetnika i mladih kroz odredbe koje se tiču oglašavanja, udaljenosti objekata za klađenje od škola, društvene odgovornosti, prevencije od bolesti zavisnosti, identifikacije igrača kako kod kladionica tako i kod online klađenja, unapređenje odredbi koje se tiču sprečavanja pranja novca, povećanje budžetskih prihoda i jačanje kontrole, kako inspekcijskog nadzora tako i online nadzor u saradnji sa policijom, kada su u pitanju igre na sreću i suzbijanje rada neovlašćenih priređivača igara na sreću putem interneta. Na ovaj način Vlada poklanja izuzetnu pažnju stvaranju preduslova za odgovorno igranje, kontroli regularnosti igara i naročito razvoju svijesti građana o socijalnom aspektu igara na sreću. Prihodi od igara na sreću biće raspoređivani u odgovorajućim procentima lokalnim samoupravama, finansiranju alimentacionog fonda ali i za tribine i kampanje od bolesti zavisnosti od igara na sreću", zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније