Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS [ M.V. ]

17. 08. 2024. 17:18 >> 17:18
Čitaj mi:

matejić

"Tramp potvrđuje prednost ali još ima da se igra do izbora"

Do američkih predsjedničkih izbora u novembru ostalo je još oko 90 dana. Sportskim žargonom, ima još da se igra, ali čini mi se da će Donald Tramp potvrditi prednost, kaže za RTS Strahinja Matejić iz Euroazija grupe. U zemlji od 330 miliona stanovnika, samo desetak hiljada glasova u pet ili šest saveznih država odlučiće izbore, navodi on. 

Kampanja za američke predsjedničke izbore, naročito iz evropske perspektive, traje veoma dugo, a ovoga puta je i duža i burnija nego obično.

Od Trampovih pravnih problema do atentata na bivšeg predsjednika, mnogo toga je drugačije. Promijenio se čak i predsjednički kandidat demokrata. Jedino što se ne mijenja značajno su rezultati istraživanja javnog mnjenja – Donald Tramp i Džozef Bajden su bili gotovo izjednačeni. Tramp je neznatno vodio, a sada minimalno vodi potpredsjednica Kamala Haris, kao nova kandidatkinja demokrata.

Strahinja Matejić iz Euroazija grupe ocjenjuje da su demokrate kaskale za napadima bivšeg predsjednika Trampa dok je Bajden još formalno bio u trci, ali da je poslednjih nekoliko nedjelja entuzijazam u partiji ogroman.

"Haris je u jednom danu oborila sve rekorde korporativnih i pojedničanih donacija. Sportskim žargonom, ima još da se igra, odnosno, imamo još 90 dana do izbora. Čini mi se da će Tramp potvrditi svoju prednost. Ali u zemlji od 330 miliona stanovnika, samo desetak hiljada glasova u pet ili šest saveznih država će odlučiti najkonsekventnije izbore u ovoj izbornoj godini", kaže Matejić.

Na pitanje koje grupe birača možda izmiču istraživačima javnog mnjenja, a mogle bi da presude trku, Matejić odgovara da su to prije svega mladi birači koji su, iako spoljna politika igra nešto nižu ulogu u odlučivanju, izuzetno mobilizovani za propalestinska pitanja.

"Oni tjeraju sadašnju vlast, a prije svega potpredsjednicu Haris, koja se, za američki kontekst, opredijelila za izrazito antiizraelsku politiku", smatra Matejić.

Ističe da su takvi birači podložni tome da ne idu izbore, ako im se nešto ne svidi.

"Sa druge strane tu su i žene srednjih godina, uglavnom bjelkinje iz predgrađa, specifična grupa koja je odlučila prethodne izbore za legislaturu SAD. Ukoliko pitanje abortusa bude spojeno sa referendumskim, kao što će biti u Arizoni, ta odluka će povući žene koje su možda bile i otvorene za Trampa da, ili ne glasaju, ili daju glas za Kamalu", navodi sagovornik.

Kao treću grupu, sagovornik vidi sve potencijalne glasače Roberta Frensisa Kenedija Mlađeg.

"On pokušava i dalje da ima nezavisnu kampanju, ali mi se čini da neće uspjeti da bude na glasačkom listiću. Ti glasači podržavaju Trampa, s obzirom na to da je ovo izborna godina u kojoj će nekoliko hiljada glasova presuditi, ove tri grupe, čini mi se da su jako bitne za budućnost Amerike", precizira Matejić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније