Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Begzada Kilian  [ DW ]

17. 08. 2024. 15:43

Počeo Sarajevo filmski festival

Provided by Deutsche Welle

Direktor Sarajevo Film Festivala, Jovan Marjanović, posebno je ponosan na ovogodišnji festival: u narednih sedam dana ljubitelji sedme umjetnosti u više bioskopa u gradu moći će da vide više od 250 filmova u četiri takmičarske selekcije, kao i u različitim specijalnim programima.

„Težište programa je Jugoistočna Evropa, Ukrajina i Južni Kavkaz, jer su ove regije istovremeno u žiži i na margini svjetske pažnje, a festival želi doprineti dubljem razumijevanju individualnih i kolektivnih iskustava s ove geopolitičke, ali i umjetničke margine“, istakao je Marjanović u svom pozdravnom govoru.

Na sinoćnjem svečanom otvaranju, održanom na otvorenom pored Narodnog pozorišta, Marjanović je pozdravio brojne zvanice iz kulturnog i političkog života, nakon čega je prikazan novi film Danisa Tanovića „Nakon ljeta“.

Projekcija filma u Sarajevu

Film, komična drama o djevojci koja dolazi na udaljeno ostrvo na Jadranu kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva, koprodukcija Hrvatske, BiH, Rumunije, Slovenije i Srbije, oduševio je prisutnu publiku. Međutim, on se ne takmiči za jednu od nagrada, jer je festival učestvovao u njegovoj produkciji.

Za četiri glavne nagrade Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma nominovano je osam filmova. No, borba za nagrade odvija se i u drugim kategorijama: dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Brojni gosti iz cijelog svijeta i regiona

Teško je nabrojati sve segmente i kategorije ovogodišnjeg festivala i njegove goste. Istaknimo još retrospektivu filmova palestinskog režisera Elije Sulejmana u programu „Posvećeno“ te „Suočavanje s prošlošću“. Sulejman je dobitnik ovogodišnje nagrade Počasno srce Sarajeva, kao i američki režiser Džon Turturro te poznata holivudska glumica Meg Rajan, koji takođe dolaze u Sarajevo.

Tu su i brojni poznati glumci i režiseri iz Jugoistočne Evrope, jer je SFF za ovih 30 godina postao najvažniji regionalni filmski festival. Bisokopi su puni, a za mnoge filmove se traži karta više. Na brojnim lokacijama u gradu organizovan je popratni kulturni program. Na kraju festivala u različitim kategorijama biće podeljeno mnogo nagrada Srce Sarajeva. No, jedno je sasvim sigurno – ovaj festival je osvojio mnoga srca širom svijeta.

Direktor tek dvije godine

Jovan Marjanović (44) je prije nešto više od dvije godine preuzeo direktorsku poziciju od osnivačia i dugogodišnjeg direktora SFF-a, Mira Purivatre. Do tada je rukovodio festivalskim Odjeljenjem za industriju i bio kodirektor SFF-a.

Novinar Dževdet Tuzlić rad Jovana Marjanovića ocjenjuje veoma pozitivno: „Jovan Marjanović je kao dječak odrastao uz Miru Purivatru. Miro je bio svjestan da s njim ostavlja nekog ko će barem djelimično slijediti njegov put i dalje razvijati te etablirati SFF kao najvažniji festival u regiji“, kaže za DW Dževdet Tuzlić.

On značaj SFF-a za BiH ocjenjuje ovako: „Ovaj festival nam je vratio vjeru u nas same, da smo u stanju organizovati internacionalnu smotru koja može parirati drugim velikim festivalima. Ja izvještavam s različitih festivala, iz Berlina, Kana, Venecije. Naravno, ne možemo parirati tim festivalima A-kategorije, ali SFF ima srce i dušu, to su mnogi prepoznali. Zato rado dolaze ovdje.“

Tuzlić je u svojim emisijama sa festivala ugostio brojne ugledne režisere i glumce iz celog sveta, a ove godine se posebno raduje gostovanju američkog režisera i scenariste Pola Šradera, koji je predsedavajući ovogodišnjeg žirija. Šrader je svoju karijeru počeo kao scenarista čuvenog filma „Taxi Driver“ Martina Skorzizija, a njegov film „Oh, Canada“, koji je ove godine prikazan u oficijelnom programu Kanskog festivala s Ričardom Girom u glavnoj ulozi, moći će da vidi i sarajevska publika.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније