Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M./RTS

16. 08. 2024. 07:35 >> 07:35

RAT U GAZI

Tokom dana se nastavljaju pregovori u Dohi

Sukob Izraela i Hamasa – 315. dan. Pregovori o primirju u Pojasu Gaze koji se održavaju u Dohi biće nastavljeni danas. Tokom jučerašnjih razgovora nije došlo do napretka i između dvije strane ostala su “velika neslaganja”, navode egipatski izvori. Broj poginulih u Gazi od početka sukoba premašio je 40.000, a izraelska vojska navodi da je od oktobra “eliminisano 17.000 militanata”. Palestinski predsjednik Mahmud Abas je tokom posjete Istanbulu poručio da je odlučio da posjeti Pojas Gaze. Dešavanja pratite na CdM-u.

Tramp: Na sastanku u julu zatražio sam od Netanjahua brzo okončanje rata u Pojasu Gaze

Kandidat Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp izjavio je da je na posljednjem sastanku sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u julu izraelskom premijeru poručio da brzo okonča rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

”On zna šta radi, a ohrabrio sam ga to brzo završi. Mora se brzo završiti, moraju da pobijede i završe s tim. Ubijanje mora da prestane”, rekao je Tramp, a prenosi Rojters.

Netanjahu i Tramp demantovali su medijske navode o tome da su u srijedu razgovarali o potencijalnom sporazumu o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.

”Suprotno medijskim izvještajima, premijer Benjamin Netanjahu juče nije razgovarao sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom”, saopšteno je iz kabineta Netanjahua, dok je Tramp naveo da o tome nije razgovarao sa izraelskim premijerom, ali da će možda to učiniti.

Netanjahu je u julu boravio u posjeti SAD, tokom koje je govorio pred američkim Kongresom i sastao se sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, potpredsjednicom i kandidatkinjom Demokrata za predsednicu Kamalom Haris, kao i sa Trampom, u njegovoj rezidenciji na Floridi.

Egipat, SAD i Katar predvode pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a iz Vašingtona više puta ponovljeno da bi postizanje tog sporazuma dovelo do smanjenja napetosti i prijetnje šireg sukoba na Bliskom istoku.

Nastavak pregovora o primirju

Pregovori o primirju u Gazi biće nastavljeni u petak, rekao je za Rojters jedan zvaničnik. Egipatska televizija Al Kahera prenijela je “obavještene izvore” da su neslaganja između dvije strane “ostala velika”.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u obraćanju turskom parlamentu rekao da je odlučio da posjeti Gazu i Jerusalim kako bi se usprotivio napadu Izraela na enklavu, dodavši da ne vidi kraj konflikta, osim ako se Izrael ne povuče iz, kako je rekao, “okupiranih palestinskih zemalja”.

U vojnoj ofanzivi Izraela u Pojasu Gaze od 7. oktobra poginulo je najmanje 40.005 Palestinaca, a ranjen 92.401, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Portparol Odbrambenih snaga Izraela (IDF) Danijel Hagari saopštio je da je izraelska vojska od početka sukoba “eliminisala više od 17.000 palestinskih militanata”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније