Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Peščanik.net ]

06. 08. 2024. 06:54 >> 06:54
Čitaj mi:

STAV

Politika bez budućnosti

Prošlo je više od 300 dana od početka rata u Gazi i ne samo što se kraj ne vidi, već gledamo kako raste opasnost da sukobi eskaliraju na frontovima koji su aktivirani kao reakcija na stradanje Palestinaca. Iako je primijenio cjelokupno vojno znanje, Izrael nije ostvario ciljeve koje je najavio u oktobru.

Piše: Alma Ferhat

Oteti nisu vraćeni, Hamas nije pobijeđen. Ali izostanak rezultata nije uticao na stav režima da se na Bliskom istoku razumije i govori samo jezik sile. Ova pozicija se manifestuje kao riješenost da se (gotovo) nikad ne popušta i ne uzmiče, spremnost da nijedna generacija u zemlji ne živi u miru i da uobičajeni životni ciklus čine odlazak u vojsku i služenje u rezervi. Izraelci su naizgled prihvatili da su oružani sukobi neizbježni i da ih treba nekako pregrmjeti.

Sve je očiglednije da je ovo rat u koji Izrael nije smio da uđe, ali to neko mora zvanično da izgovori. Umjesto momentalnog napada na Gazu, trebalo je hladne glave razmisliti i kao najvažniji prioritet postaviti postizanje dogovora o vraćanju otetih Izraelaca čime bi započeo proces liječenja traume izazvane napadom od 7. oktobra. Drugi prioritet svake odgovorne vlade je morao biti preduzimanje neophodnih koraka kako bi se osigurala bezbjedna budućnost zemlje i regiona, što se ne postiže golom vojnom silom, kako to pokazuju protekle decenije postojanja izraelske države. Ni jedno ni drugo nisu bili prioriteti, a nedostatak prave dugoročne strategije Netanjahuova vlada prikriva izvodeći opasne taktičke poteze kao što je ovonedeljna likvidacija čelnika Hezbolaha i Hamasa.

Politički i vojni vrh od početka rata planira da eliminiše sve koji stoje iza oktobarskog napada baš kao što se to uradilo poslije ubistava izraelskih sportista na Olimpijadi 1972. u Minhenu. Lov na pripadnike palestinske organizacije koji su pripremili napad trajao je punih dvadeset godina, sve do 1992, kada je potpisan sporazum koji je podrazumijevao međusobno priznanje Izraela i PLO. Vrijeme i događaji koji su uslijedili pokazali su da je pogrešna koncepcija koja politička sredstva zamjenjuje osvetničkim vojnim operacijama od kojih nikakve dugoročne koristi nema.

Posljednje dvije likvidacije čelnih ljudi Hamasa i Hezbolaha u Bejrutu i Teheranu (iako je Izrael samo za jednu prihvatio odgovornost) javnosti se predstavljaju kao nužnost da se pošalje poruka upozorenja neprijatelju ne bi li ga to odvratilo od novih akcija. Umjesto promišljene i odgovorne politike građanima je opet ponuđena predstava koja je trebalo da probudi nacionalni ponos („niko ne može da se sakrije od izraelskih obavještajaca“) i osjećaj posebnosti („niko kao mi“).

Ali ono što smo vidjeli predstavlja samo demonstraciju tehničkih i operativnih mogućnosti obavještajnih službi i vojske. Niko zaista ne vjeruje da će Hamas i Hezbolah nakon ovakvih akcija priznati poraz i odustati. U zemlji sada vladaju neizvjesnost i strah od uzvratne reakcije i novih ratnih operacija. Svi su u stanju pripravnosti dok čekaju i zamišljaju odmazdu, pitajući se kada će se dogoditi i šta će biti meta. Ako zanemarimo pobjedničku ekstazu kod djela izraelske javnosti (novinari su odmah vršili poređenje sa čuvenom operacijom Entebbe zbog složenog planiranja i izvedbe), ovi koraci ne znače mnogo jer će upražnjena mjesta biti ubrzo popunjena, vjerovatno radikalnijim ljudima koji će htjeti da se dokažu kao čvrsti lideri. Krug nasilja će se nastaviti, zemlja i region su se ovim ubistvima približili novim ratnim stradanjima.

Nikada nije bilo sumnje u vojnu nadmoć Izraela, ni napad od 7. oktobra je nije doveo u pitanje. Ali protivnik je razvio sposobnosti i kapacitete u naoružanju i opremi i to izraelski građani itekako osjećaju. Nekada su izraelske teritorije bile nedostupne, osim za manje grupe i pojedince koji su se infiltrirali kako bi izveli terorističke napade. Ali prije petnaestak godina je situacija počela da se mijenja kada je Hamas nabavio naoružanje kojim je uspio da pogodi južne gradove i tako najavio period uzbuna, sirena, prekida normalnog života i bježanja u skloništa. Građani Aškelona i Sderota su sa ljutnjom govorili da bi vlada drugačije postupala i bila efikasnija u sprečavanju Hamasovih napada da je gađan Tel Aviv. Međutim, nije problem u izboru meta već u izostanku strateških ciljeva sa izraelske strane: šta poslije vojnih operacija? Izraelske vlade nikada nisu vidjele potpuno okončanje sukoba kao realnu mogućnost. I na nedavni napad dronovima na jednu od glavnih telavivskih ulica od strane Huta, režim je odgovorio opet silom nakon koje građanima nije ponudio nikakav plan za budućnost.

Istorija pokazuje da nikakva „upozorenja i odvraćanja“ dugoročno nijesu efikasna, iako se oni kao korisni proučavaju na kursevima savremenih vojnih strategija. Jedino što funkcioniše jesu sporazumi sa susjedima, kakvi su dogovori sa Egiptom i Jordanom. Jedan takav je prije dvije godine hrabro potpisala i Lapid-Benetova vlada, o razgraničenju teritorijalnih voda u Sredozemnom moru, sa vladom Libana. Tim putem je vrijedelo nastaviti u ime mira i bezbjednosti zemlje i regiona.

Dok nije sigurno čemu stremi izraelska vlada u ovim ratnim vremenima, jasno je šta pojedini ministri u njoj žele. Smotrič sa moćnog mjesta ministra finansija temeljno uklanja zakonske barijere vezane za vojnu upravu na okupiranim teritorijama i žuri da završi anektiranje do decembra, kada bi prema koalicionom dogovoru trebalo da dođe do rotacije sa kolegom iz ultraortodoksne partije Šas. Ali o čemu je razmišljao Netanjahu dajući odobrenje za likividacije dok traju pregovori za oslobađanje otetih i samo dan posle inauguracije novog iranskog predsjednika?

Premijer je, iako mu prijeti nalog za hapšenje zbog ratnih zločina, krenuo na američku turneju nekoliko dana po objavi mišljenja Međunarodnog suda o izraelskoj okupaciji. Njegovo pojavljivanje u Kongresu je ostavilo snažan utisak na domaću publiku. Netanjahuov govor je prekidan aplauzima američkih senatora, a kod kuće su ga dočekali novi rezultati istraživanja javnog mnjenja. Za najveći procenat građana je još uvijek on najbolji kandidat za mjesto predsjednika vlade, ispred Lapida i Ganca. Uprkos ubijenim Palestincima i žrtvovanim Izraelcima, popularnost premijera nije ugrožena. Američka podrška je i dalje tu i Izrael ne osjeća pravi pritisak koji bi ga primorao da mijenja poziciju.

Nema sumnje da Netanjahuova vlada vodi Izrael u propast, ali ona nije jedini krivac za sadašnju situaciju. U pitanju je ishod loših političkih odluka samih građana koji su često davali povjerenje političarima koji su se zalagali za vojna rješenja, uprkos cijeni koja se plaćala ljudskim životima. Teško je reći šta će biti i kada će se dogoditi završni čin ove vlade. Možda je i ona, radi ostanka na vlasti, spremna na apokaliptički scenario spržene zemlje. Očigledno je da nijedni nemaju milosti i da sa njima nema budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније