Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J.

06. 08. 2024. 11:45 >> 11:47
Čitaj mi:

DRI

Negativno mišljenje na reviziju budžeta Opštine Tivat

Kolegijum DRI nadležan za reviziju Završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu izrazio je negativno mišljenje na Završni račun budžeta Opštine Tivat i negativno mišljenje na reviziju usklađenosti poslovanja Opštine za 2023. godinu.

“Nepravilna evidencija izdataka u iznosu od 30 odsto u odnosu na ukupne izdatke Opštine, koji su iznosili oko 23.5 miliona euraultirala negativnim mišljenjem na finansijsku reviziju Završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu. Postupkom revizije je utvrđen finansijski rezultat suficit/deficit Opštine u manjem iznosu za 1.8 miliona eura u odnosu na iskazani od 2.8 miliona eura u finansijskim izvještajima Opštine za 2023. godinu", navodi se u saopštenju DRI.

Revizijom pravilnosti, nadležni Kolegijum DRI je utvrdio da prilikom sprovođenja postupka zasnivanja radnog odnosa, Opština nije uzimala u obzir dokaze o ispunjavanju posebnih uslova za radna mjesta – specijalistički pregled o psihofizičkim sposobnostima u sektoru Komunalne policije, Sekretarijatu za inspekcijski nadzor i Službe spasavanja.

“Skupština Opštine nije blagovremeno donijela program razvoja sistema zaštite i spašavanja na teritoriji Opštine. Služba spasavanja je zasnivala radni odnos s licima starijim od 25 godina što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti i spašavanju.Opština je donijela Odluku o utvrđivanju uvećanja na zaradu zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima bez saglasnosti Ministarstva finansija, a što je u suprotnosti sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Softver za evidenciju i naplatu poreza na nepokretnosti ne daje pouzdan izvještaj o ukupnim potraživanjima na početku godine, zaduženju za tekuću godinu, uplaćenim iznosima za prethodne i tekuću godinu i ukupnim potraživanjima na kraju godine, jer se podaci ručno izračunavaju”, navodi se u izvještaju.

Dodaju da je odjeljenje za naplatu lokalnih prihoda ne vodi evidenciju o vrijednosti potraživanja po osnovu rješenja o prinudnoj naplati, kao i o naplaćenom iznosu potraživanja po ovom osnovu.
Opština netačno obračunava startni dio zarade usljed privremene spriječenosti na rad.

“Mjesne zajednice nijesu organu opštine nadležnom za poslove finansija dostavljale tromjesečne izvještaje o finansijskom poslovanju, što je određeno članom 74 Odluke o mjesnim zajednicama.
Nadzorna funkcija Opštine nije obezbjeđena nad potrošnjom dodijeljenih sredstava korisnicima transfera i nad potrošnjom dodijeljenih sredstava isplaćenih za kapitalne izdatke.
Opština nije obezbijedila praćenje realizacije ugovora o javnoj nabavci kroz imenovanje odgovornih lica i nije obezbijedila dokaz o kvalitativnom i kvantitativnom prijemu izvršenih radova, odnosno usluga”, ističu iz DRI.

Izvještaj o reviziji Završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu se dostavlja na upoznavanje Ministarstvu finansija i Ministarstvu javne uprave, kao organima zaduženim za nadzor nad radom lokalnih samouprava; Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Zajednici Opština. Shodno Protokolu o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Državne revizorske institucije, predmetni izvještaj se dostavlja Vrhovnom državnom tužilaštvu na upoznavanje.

“Opština Tivat je dužna da do 2. septembra t.g. dostavi DRI Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 31. januara 2025. godine Izvještaj o realizaciji preporuka. Revizija Završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu je rezultirala davanjem 2 (dvije) preporuke za finansijsku reviziju i 17 (sedamnaest) preporuka za reviziju pravilnosti”, saopšteno je iz DRI.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније