Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

05. 08. 2024. 19:47 >> 06:32
Čitaj mi:

POPA ZA TVCG

"Nastaviti dijalog, osnažiti pomirenje i težiti ka EU integracijama"

Odlazeća šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da Crna Gora treba da nastavi dijalog, osnaži pomirenje i da ne smije izgubiti iz vida pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, koji je, kako kaže, tu pri ruci nakon IBAR-a.

Popa zavrašava svoj četvorogodišnji mandat na toj funkciji, što je, između ostalog, i povod njenog gostovanja u našoj centralnoj informativnoj emisiji.

Popa je mandat završila odlikovanjem ordena crnogorske zastave 2. stepena od predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića. 

"Počastvosna sam ordenom, mislim da postoji par stvari za koje možemo biti ponosni, šta smo uspjeli da uradimo - direktna veza sa građanima, kroz dijalog da prevaziđemo polarizaciju, da svi za stolom razgovaraju jednako, i ostvarivanje i dobijanje IBAR-a koji je uspjeh kako za Crnu Goru tako i za EU", istakla je ona. 

Na pitanje vjeruje li da bi Hrvatska mogla usporiti ili blokirati naše dalje integracije zbog političkih nesuglasica između dvije zemlje, Popa je istakla da je na tom putu ostvaren značajan napredak, ali da nije savršen. 

"Koja god bilateralna pitanja postoje, ona se moraju riješiti u duhu zajedničkog interesa. Dobrosusjedski odnosi su jako važni za pristupanje EU", kazala je Popa. 

"Vjerujem da obje zemlje imaju zrelost da riješe ova pitanja", poručila je Popa. 

Na pitanje šta je najizazovnija obaveza za Crnu Goru prije konačnog članstva, Popa je istakla da smatra da je ključno pitanje uspješan IBAR, a nakon toga su tu vrata koja su otvorena za Crnu Goru, te da predstoji jedna važna faza - put ka zatvaranju poglavlja, koja su od velike važnosti za građane Crne Gore.

Istakla je da Crna Gora treba svu energiju da usmjeri ka narednim koracima vezanim za pristupanje EU. 

"Potrebno je da se sva energija usmjeri ka onome šta su sljedeći koraci u integracijama kako bi mogli da imate održivi ritam napretka", naglasila je Popa. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније