Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M.

05. 08. 2024. 09:13 >> 09:13
2
Čitaj mi:

VUK VUJISIĆ

"Zašto se već jednom ne nabavi vazduhoplov za gašenje požara?"

Službe koje su gasile i gase požare širom Crne Gore dale su svoj maksimum, ali sistem nije funkcionalan, i pitanje je zašto već jednom Crna Gora ne nabavi i ne uloži u vazduhoplov koji bi ugasio požare, kazao je ekološki aktivista Vuk Vujisić u jutarnjem programu TVCG.

"Imali smo situaciju da su sva brda oko Podgorice bila zapaljena, gorela su, i ne može se reći da je sistem efikasan. Službe su dale vanljudske napore, ali nijesmo imali mehanizme za gašenje požara na nepristupačnim terenima. Isti dan se osjetilo zagađenje vazduha, teško se disalo. Na sreću pala je kiša, ali nedugo potom buknuli su novi požari", kaže Vujisić.

Pita se zašto se već jednom ne nabavi vazduhoplov koji bi ugasio požare.

"Nije ovo slika ekološke Crne Gore, i nije mi normalno da sve gori", navodi on.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić kazao je da će se šteta od požara koji bukte na teritoriji Crne Gore utvrditi Uprava za šume krajem godine.

"Nismo spremni kada je u pitanju mehanizacija. Treba uložiti ogromna sredstva, treba shvatiti šta gubimo u požarima. Nije to samo ekonomski dio gdje gubimo drvnu masu, već gubimo i prirodna staništa velikog broja biljnih i životinjskih vrsta. Vidjećete šta će se desiti kada krenu padavine u jesen, kada krenu erozije. Svake godine mnogo se ulaže u ozelenjavanje, imali smo mnogo takvih akcija, ali vas poljulja kada vidite kako se lako izgubi velika površina u požaru", istakao je Gazdić.

Apelovao je na građane da ne pale.

"Imaćemo više požara u budućmosti, klimatske promjene su evidentne", kaže on.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније