Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B.

27. 07. 2024. 13:51 >> 13:51

u Laosu

Blinken se sastao sa kineskim kolegom Vang Jijem

Šefovi američke i kineske diplomatije, Entoni Blinken i Vang Ji održali su danas rijedak sastanak u Laosu usred tenzija u Južnom kineskom moru i dok je Vašington zabrinut zbog zbližavanja Pekinga i Moskve.

Blinken je doputovao jutros u Laos i počeo novu turneju po Aziji tokom koje namjerava da reafirmiše liderstvo SAD pred sve većim uticaj Kine.

Kao prioritet njegove turneje je promicija "slobodnog, otvorenog i prosperitetnog indo-pacifičkog regiona", izraz koji se koristi u SAD za označavanje azijsko-pacifičke zone koja je oslobođena uticaja, što je prikriveni način kritikovanja Kine i njene ekonomske, teritorijalne i strateške ambicije u regionu.

Neposredno prije početka sastanka sa Vang Jijem, Blinken je osudio "nezakonite akcije" Pekinga u Južnom kineskom moru, tokom sastanka ministara spoljnih poslova država članica Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN).

To je 18. turneja Blinkena po Aziji otkako je preuzeo dužnost prije više od tri godine, što odražava žestoku konkurenciju između SAD i Kine.

Blinken će tokom turneje pored Laosa, posetiti Vijetnam, Japan, Filipine, Singapur i Mongoliju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније