Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ RSE ]

19. 07. 2024. 17:10 >> 17:10

od 26. jula

Papa pozvao na primirje tokom Olimpijade

Papa Franjo založio se u petak za primirje tokom nadolazećih Olimpijskih igara u Parizu, istaknuvši da su igre nositelji mira, a ne rata, prenio je dpa.

Poglavar Rimokatoličke crkve istakao je u poruci objavljenoj 19. jula da se u davna vremena primirje mudro uvodilo tokom igara.

"U ovim teškim vremenima, kada je svjetski mir pod ozbiljnom prijetnjom, žarko se nadam da će svi poštovati ovo primirje", rekao je 87-godišnji Papa.

Papa je sport nazvao univerzalnim jezikom koji nadilazi granice, jezike, nacionalnosti i vjere.

"Ima sposobnost ujediniti ljude, podstaknuti dijalog i međusobno prihvaćanje", dodao je.

Papa je ocijenio da bi Olimpijske igre u glavnom gradu Francuske mogle biti iznimno mjesto susreta, čak i između neprijateljskih naroda u vrijeme rata i sukoba diljem svijeta.

Tradicija primirja seže do Olimpijskih igara u staroj Grčkoj. Tada su sklapana primirja koja su počinjala sedam dana prije igara i završavala sedam dana nakon njih, kako bi se osiguralo da svi sportisti mogu sigurno putovati.

Ove godine Olimpijske igre održat će se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta.

Slijede Paraolimpijske igre, od 28. avgusta do 8. septembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније