Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

19. 07. 2024. 12:44 >> 15:08
1
Čitaj mi:

BIJELO POLJE

Poznati speleolog spašava meče, a institucije prijete

Vlasnik etno sela "Vuković" kod Bijelog Polja i poznati speleolog Mile Vuković poveo je nesvakidašnju borbu sa institucijama kako bio sačuvao život jednog mladunca medvjeda.

On je Portalu RTCG ispričao da je malog medvjeda slučajno našao u jednoj jami i da je nekoliko sati trajala akcija spašavanja.

“Po izgledu, rekao bih da je mladunče medvjeda provelo u jami nekoliko dana. Ja sam poslije toga obavijestio lovočuvarsku službu i meče smo odnijela kod veterinara. Sve je prošlo dobro, i ja sam ga privremeno zbrinuo kod mene u etno selo”, ispričao je Vuković.

Prema njegovim rijecima nekoliko pokušaja da se vrati u prirodu nisu uspjeli, jer meče nije pronalazilo nikakav trag, niti je majka po instiktima i čulima dolazila za njega.

“Meče je još malo, i siguran dam da bi ostavljanjem u šumi brzo postalo plijen predatora, lisica, vukova. Zato ga i dalje privremeno držim u etno selu gdje je postalo prava atrakcija”, kazao je Vuković.

Lovocuvarska ispekcija ga je, medjutim, prijavila i dobio je poziv za razgovor u policiji.

“Zamislite to, ja spašavam životinju, oni hoće mene da kazne”, kaže ovaj čovjek.

U međuvremenu lovočuvarska služba zahtijeva od Vukovića da već danas malog medvjeda vrate u divljinu.

“Ja mislim da je to ravno pokušaju ubistva životinje. Nije mi namjera da zadržim medvjeda za sebe, ali pozivam sve nadležne drzavne organe da nadjemo neki način i sačuvamo medvjeda koji je previše mali da bi se sam snašao u divljini. Pretpostavljam da je majka medvjeda ili uginula ili ubijena, inače bi ga do sada našla”, priča Vuković.

On smatra da jedno od rješenja može biti i da se medvjed odnese u neki zoološki vrt i tamo sačuva.

“Po cijenu ne znam kave kazne kao speleolog i ljubitelj prirode i životinja, ja necu dozvoliti da se izvrši zločin samo zato sto to tako nalaže zakon koji je previše krut. Ovaj medvjed je mali, i molim sve da se danas uključe u slucaj, jer sjutra već može biti kasno. Jednu noć da se ostavi samo u šumi, za njega bi bilo kobno”, smatra Vuković.

On poziva i širu javnost na hitnu rekaciju i uključivanje u akciju spasavanja života malog medvjeda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније