Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J. [ Index.hr ]

19. 07. 2024. 18:12 >> 18:15
Čitaj mi:

otkriveni slučajevi u dva domaćinstva

U Hercegovini se pojavila afrička svinjska kuga

Prvi slučajevi svinjske kuge otkriveni su u dva domaćinstva u zapadnoj Hercegovini zbog čega su preduzete mjere kako bi se spriječilo širenje te visokozarazne bolesti i veliki gubici proizvođača.

 

Kako su saopštili iz federalnog ministarstva poljoprivrede, analizom uzoraka u laboratoriji veterinarskog fakulteta u Sarajevu utvrđena je zaraza afričkom svinjskom kugom kod tri svinje iz domaćeg uzgoja u dva domaćinstva u zapadnohercegovačkoj županiji. Sumnju na bolest prijavila je veterinarska inspekcija Posušje.

Nakon dobijenih nalaza životinje su eutanazirane i preduzete su mjere kojima je cilj zaustaviti širenje zaraze iz pogođenog područja. Mjere uključuju i popisivanje svih svinja u krugu od tri kilometra od mjesta zaraze, te zabranu prevoza i trgovine svinjama.

"Ovim putem apelujemo na vlasnike farmi da preduzmu mjere i spriječe širenje ove visoko zarazne bolesti za svinja koja značajno može proizvesti gubitke po poljoprivredna domaćinstva koja se bave uzgojem svinja", saopštilo je ministarstvo.

Afrička svinjska kuga je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja nije opasna za ljude i druge životinje, i ni na koji način ne može se prenijeti na čovjeka i ugroziti njegovo zdravlje. No, od nje umiru domaće svinje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније