Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

19. 07. 2024. 19:01 >> 19:01
Čitaj mi:

potpis više od 5.000 građana

Vladi Hrvatske predata peticija protiv obaveznog vojnog roka

Centar za ekonomsko obrazovanje podnio je danas vladi i Ministarstvu odbrane Hrvatske peticiju protiv vraćanja obaveznog vojnog roka u toj državi koju je potpisalo više od 5.000 građana.

U saopštenju za javnost, Centar je naveo da je peticija važan prvi korak jer se time zvanično saopštavaju ekonomski i pravni argumenti protiv te politike, iako sama peticija jedino obavezuje državna tijela da odgovore podnositeljima.

Ministarstvo odbrane još nije predstavilo cjeloviti program vojnog osposobljavanja, ali su, kako se navodi u saopštenju, detalji o mogućim modelima koji povremeno izlaze iz Ministarstva već su pobudili veliki interes javnosti pa tako i građanskog udruženja koje je organizovalo peticiju.

Centar je u saopštenju skrenuo pažnju na to da su pojedinci iz Ministarstva odbrane i članovi saborskog Odbora za odbranu u medijima predstavili dvostruko duže trajanje civilne službe kao praksu nekih evropskih zemlja, a koja je prisutna i u "većini NATO-a".

"Jedina evropska zemlja koja propisuje dvostruko duže trajanje civilne službe svim vojnim obaveznicima koji ulažu prigovor savjesti je Bjelorusija. Hrvatska nije notorna diktatura, ugradila je Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u svoj pravni poredak i ne smije da preuzme bjeloruski model slobode savjesti”, ocijenio je izvršni direktor CEO-a Hrvoje Marković, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Finska jedina članica NATO-a i EU koja samo manjem dijelu vojnih obaveznika nameće dvostruko dužu civilnu službu. Takvo postupanje, dodaje se, bilo je predmet rasprave radne grupe posljednje Opšte periodične revizije Vijeća za ljudska prava UN-a.

"Prije dvije godine, jedna članica je upozorila Finsku da 'preduzme mjere da bi obezbijedila da alternative vojnoj službi nijesu kažnjavajuće ni diskriminatorske po svojoj naravi ili trajanju'. Taj prigovor istakla je ni manje ni više nego Hrvatska", ukazao je Marković.

Osim problematičnog uređenja civilne službe, potpisnici peticije smatraju da vojni rok krši ustavom garantovano pravo na jednakost pred zakonom i ističu negativne ekonomske posljedice za tržište rada.

Ministar odbrane Ivan Anušić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) već je nekoliko puta najavio vraćanje obaveznog vojnog roka za mladiće starije od 18 godina i to od početka iduće godine. On je nedavno izjavio da se detalji još dogovaraju i da se čeka politička procedura.

U javnosti se navodi da bi služenje vojnog roka trajalo dva ili tri mjeseca.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nedavno da se o vraćanju obaveznog vojnog roka treba dugo i ozbiljno razgovarati na najvišem nivou.

Povodom najava iz vlade koju vode HDZ i desničarski Domovinski pokret, Milanović je rekao da hrvatski Ustav za obavezan vojni rok "ostavlja vrlo malo prostora".

Milanović, koji je najveći kritičar vlade Andreja Plenkovića, podsjetio je da je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 2008. zbog toga što se mali broj mladih opredjeljivao za vojničko služenje vojnog roka, već su uglavnom birali civilno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније