Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

19. 07. 2024. 16:44 >> 16:44
Čitaj mi:

nakon višemjesečne bolesti

Umro lider Vijetnama, šef Komunističke partije Ngujen Fu Trong

Generalni sekretar vladajuće Komunističke partije Vijetnama i najmoćnija lilnost u toj državi Ngujen Fu Trong umro je danas poslije višemjesečne bolesti, prenijeli su zvanični mediji.

Osamdesetogodišnji Trong biće sahranjen s državnim počastima.

Trong je dominirao vijetnamskom politikom od 2011, kada je izabran za šefa stranke čiju je vlast učvrstio u jednopartijskom političkom sistemu.

Zvanično, Vijetnam nema najvišeg lidera, ali šef Komunističke partije važi za najmoćnijeg.

U deceniji prije nego što je on preuzeo glavnu ulogu u vijetnamskoj politici, pretežna snaga je bila Vlada koju je predvodio tadašnji premijer Ngujen Tan Dung.

Rođen 1944. u Hanoju, Trong je bio marksističko-lenjinistički ideolog koji je stekao diplomu iz filozofije prije nego što je postao član Komunističke partije sa 22 godine. On je korupciju smatrao najvećom prijetnjom legitimitetu svoje partije.

Pokrenuo je sveobuhvatnu antikorupcijsku kampanju "Užarena peć" koja je strogo disciplinovala i poslovnu i političku elitu, a neke ranije ugledne je i izbacila sa scene.

Trong je studirao u Sovjetskom Savezu od 1981. do 1983. godine, te se nagađalo da će se Vijetnam pod njegovim vođstvom približiti Rusiji i Kini.

Međutim, ta država jugoistočne Azije je slijedila pragmatičnu "politiku bambusa", nazvanu po savitljivosti i otpornosti te biljke.

Vijetnam je zadržao tradicionalne veze sa svojim mnogo većim susjedom, Kinom, uprkos sporenju o suverenitetu u Južnom kineskom moru.

Trong je Vijetnam približio SAD, podižući nivo odnosa s tim nekadašnjim neprijateljem iz Vijetnamskog rata na najviši diplomatski status sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Trongova zaostavština je mješovita, a neželjena posljedica njegove kampanje protiv korupcije je erozija institucija unutar Komunističke partije, rekao je Ngujen Kac Đang, gostujući saradnik u Programu vijetnamskih studija na singapurskom institutu ISEAS–Iusof Ishak. Partijske institucije bile su temelj koji je osigurao da ravnoteža snaga ostane među njenim različitim frakcijama, rekao je on.

"Vijetnam postaje sve više nalik Kini, gdje institucije i norme nijesu toliko važne koliko lična moć", rekao je Đang.

Vijetnamski predsjednik To Lam je u petak imenovan za privremenog šefa partije jer se očekivala smrt Tronga. Kao najviši vijetnamski bezbjednosni zvaničnik, Lam je vodio kampanju protiv korupcije sve dok nije postao predsjednik Vijetnama u maju, kada je njegov prethodnik podnijeo ostavku i to zbog korupcije.

Glasine o lošem zdravlju Tronga kovitlale su vijetnamskom politikom od kada je prvi put bio u bolnici 2019. godine, a i nedavno kada je izgledao izuzetno slab na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji ga je posjetio.

Iza Tronga ostaje politički vakuum. Iako se na Lama gleda kao na vjerovatnog sljedećeg šefa stranke, Đang predviđa "veoma neizvjesno vrijeme" jer su norme i institucije koje upravljaju zemljom "veoma klimave", a "ne radi samo o pravilima ili normama, već se radi i o tome ko ima najveću moć".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније