Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

19. 07. 2024. 16:32 >> 16:33
Čitaj mi:

HAPŠENJA U RUSIJI SVE ČEŠĆA

Novinara osudili zbog špijunaže; Volstrit žurnal: Samo je radio svoj posao

Novinar američkog Volstrit džurnala Evan Gerškovič osuđen je danas u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže, nakon suđenja za koje se vjeruje da je politički motivisano.

Rusko tužilaštvo tražilo je da bude osuđen na osamnaestogodišnju zatvorsku kaznu.

Gerškovič je uhapšen 2023. godine u Jekaterinburgu.

Ruske vlasti bez dokaza su ga optužile da je sakupljao povjerljive informacije po nalogu vlade SAD.

Gerškovič je rekao da nije kriv, a njegove novine i vlada SAD izjavili su da je suđenje montirano.

Za razliku od prethodnih pojavljivanja pred sudom, na kojima je novinarima bilo dozvoljeno da vide Gerškoviča kratko prije suđenja, ove nedjelje novinarima je potpuno zabranjen pristup.

Sudski zvaničnici saopštili su da je tužilac tražio 18 godina zatvora tokom iznošenja završne riječi. Ruski sudovi osude skoro sve koji su optuženi, a tužioci mogu da se žale ako smatraju da su kazne blage.

„Evanovo nezakonito hapšenje pre 477 dana je za zgražavanje, i sve ovo mora se završiti sada. Dok Rusija orkestrira ovo sramno i namješteno suđenje, mi radimo sve što je u našoj moći da Evan odmah bude pušten na slobodu. On je radio svoj novinarski posao, a novinarstvo nije zločin“, saopštio je Volstrit žurnal.

Američko ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je Gerškovičevo hapšenje nezakonitim, obavezujući vladu da odlučno traži njegovo oslobađanje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u srijedu u Ujedinjenim nacijama da Moskva i Vašington razgovaraju o razmjeni zatvorenika u koju bi bio uključen i Gerškovič. Rusija je ranije nagovijestila mogućnost razmjene.

Portparol američkog ministarstva spoljnih poslova juče je odbio da govori o mogućnosti razmjene, ali je rekao da je stav SAD od početka bio da je Gerškovič uhapšen bez dokaza i da nije uradio ništa loše.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nagovijestio je prije nekoliko mjeseci da je zainteresovan da razmijeni Gerškoviča za Vadima Krasikova, ruskog državljanina koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva koje je počinio 2019. godine.

Gerškovičevo suđenje počelo je 26. juna u Jekaterinburgu nakon što je proveo 15 mjeseci u zatvoru u Moskvi.

Ruski državni tužilac rekao je prošlog mjeseca da je Gerškovič optužen za „prikupljanje tajnih informacija“ o fabrici tenkova i vojne opreme Uralvagonzavod koja se nalazi 150 kilometara od Jekaterinburga, a da je sve to radio po nalogu CIA.

Lavrov je u sredu ponovio da Moskva ima „neoborive dokaze“ protiv Gerškoviča, ali ni on a ni ruska vlada pomenute dokaze nisu objavili.

Ruski zakon o špijunaži je nedorečen i podložan je različitim tumačenjima, što vlast često koristi da ljude koji strancima daju javne informacije optuže za odavanje državnih tajni, navodi AP.

Početkom ovog mjeseca Ujedinjene nacije su rekle da je Moskva hapšenjem Gerškoviča prekršila međunarodno pravo i da treba odmah da ga oslobodi.

Hapšenja Amerikanaca u Rusiji postaju sve češća, a trenutno je devet američkih državljana uhapšeno u Rusiji u jeku eskalacija tenzija između dvije države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније