Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 07. 2024. 06:47 >> 06:53
4
Čitaj mi:

PROMJENE

Popa odlazi zadovoljna, novi ambasador Zatler bio ličnost godine u BiH

Nakon četiri godine ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa napušta našu zemlju. Nju će na tu funkciju zamijeniti aktuelni ambasador EU u Sarajevu Johan Zatler.

Kada je 2020. godine  predala akreditivna pisma tadašnjem predsjedniku Milu Đukanoviću, Popa je kazala da neće štedjeti truda da približi EU crnogorskim građanima, ali i obrnuto.

Obećano je i ispunjeno. Tokom oproštajnih posjeta kazala je da joj je drago što veliki uspjeh Crne Gore dobijanjem IBAR-a koincidira sa završetkom njenog mandata kao i da je tokom njene diplomatske misije Crna Gora ostvarila istorijski uspjeh i ušla u završnu fazu pregovora s Evropskom unijom.

"Pozitivan IBAR je kruna posvećenosti, napornog rada i intenzivne saradnje Delegacije EU sa državnom administracijom. Drago mi je što Crna Gora napreduje i radujem se da, u godinama pred nama, vidim nove uspjehe i pridruživanje Uniji“, kazala je Popa tokom oproštajne posjete šefu diplomatije Filipu Ivanoviću.

Dodala je da je Crna Gora prevodnica procesa pregovora u regionu, te da je veoma važno da nastavi sa reformama istom dinamikom, kako bi ostvarila cilj i postala prva naredna članica EU.

Vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću poručila je da je osiguranje nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti Tužilaštva ključ za zaštitu vladavine prava i ubrzanje puta Crne Gore ka Uniji.

Generalni sekretar Službe EU za spoljne poslove Stefano Sanino je u aprilu poslao zemljama članicama spisak ambasadora i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Na listi u koju je tada RSE imao uvid može se vidjeti da je značajna promjena napravljena u diplomatskom kadru vezanom za zemlje Zapadnog Balkana.

Aktuelni ambasador EU u Sarajevu Johan Zatler ostaje u regionu, jer ga je Borelj imenovao za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Zatler je prošle godine od Nezavisnih novina primio nagradu za ličnost godine u BiH.

U obrazloženju se navodi da je obilazio evropske metropole zagovarajući da se BiH dodijeli kandidatski status.

“Sa domaćim vlastima radio je na pripremi i sprovođenju reformi, iako to često nije bilo ni lako, ni jednostavno. Lično je zaslužan za neke od najvažnijih postignuća na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji”, navele su tada Nezavisne novine.

Bio je uključen u organizaciju sastanka u Briselu s najvišim evropskim zvaničnicima koji je doveo do sporazuma o ključnim prioritetima 12. juna 2022. Ovaj dogovor poslužio je kao osnova za dodjelu kandidatskog statusa BiH..

“U međuvremenu, BiH je postala dio Evropskog mehanizma civilne zaštite, uspostavila je kontaktnu tačku za Europol, koja treba uskoro da profunkcioniše, usvojen je i novi Zakon o javnim nabavkama, koji je u skladu s evropskim standardima. On je lice Evropske unije u Bosni i Hercegovini”, naveli su tada iz Nezavisnih.

Sa liste onih koje je Borelj imenovao vidi se da su velika većina ili diplomate zemalja članica, ili službenici Službe za spoljne poslove EU.

Zanimljivo je da će dosadašnjeg šefa Kancelarije EU na Kosovu, koji je ujedno i specijalni predstavnik EU za Kosovo, Tomasa Sononga zamijeniti sadašnji ambasador Estonije pri EU Aivo Orav. Orav je ranije bio šef delegacije EU u Crnoj Gori kao i u Sjevernoj Makedoniji.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније