Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

19. 07. 2024. 12:20 >> 12:21

RUSIJA

Počele završne riječi na suđenju za špijunažu američkom novinaru

Iznošenje završnih riječi počelo je danas na suđenju za špijunažu američkom novinaru Vol strit džornala Evanu Gerškoviču u Jekaterinburgu u Rusiji.

Gerškovič (37) se nalazi u zatvoru u Rusiji više od godine, pod optužbama za špijunažu koje snažno odbacuju sam novinar, njegova novinska kuća i američka vlada.

Gerškovič se pojavio na sudu drugi uzastopni dan kako se ubrzao postupak u jako politizovanom ruskom pravnom sistemu, piše agencija AP.

Za razliku od ranijih ročišta kada su novinari mogli na kratko da vide Gerškoviča prije nego što krene suđenje ove nedjelje nije bio dozvoljen pristup sudnici i on nije viđen, a nije dato nikakvo objašnjenje. Slučajevi špijunaže i izdaje su obično obavijeni velom tajne, ukazuje AP.

Gerškovič je optužen da je sakupljao povjerljive informacije po naređenjima CIA, u vezi sa fabrikom za proizvodnju tenkova Uralvagonzavod, koja se nalazi oko 150 kilometara od Jekaterinburga.

Njegovo suđenje počelo je 26. juna u Jekaterinburgu pošto je proveo oko 15 mjeseci u moskovskom, strgom, zatvoru Lefortovo.

Uhapšen je 29. marta 2023. dok je izvještavao iz Jekaterinburga. Ruske vlasti tvrde, bez davanja dokaza, da je prikupljao tajne informacije za SAD.

Gerškovič je rođen u SAD, a sin je imigranata iz Sovjetskog Saveza i prvi je zapadni novinar uhapšen po optužbama za špijunažu u postsovjetskoj Rusiji.

"Evanov nepravedni pritvor izaziva ogorčenost od njegovog nepravednog hapšenja pre 477 dana i mora odmah da prestane", saopštio je juče Vol strit džornal.

List je dodao da dok Rusija organizuje to "sramotno lažno suđenje" oni nastavljaju da čine sve moguće da izdejstvuju oslobađanje Gerškoviča i da kažu jasno da je on obavljao svoj posao novinara i da novinarstvo nije zločin, i da traže da se novinar odmah vrati kući.

Američki Stejt department je saopštio da je Gerškovič "nepravedno pritvoren", uz navođenje da će vlada tražiti njegovo oslobađanje.

Gerškovič može da dobije do 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim što je gotovo sigurno u ruskom vrlo politizovanom pravnom sistemu, piše AP.

Ruski sudovi osude više od 99 odsto optuženih, i tužioci mogu da se žale na presude koje smatraju suviše blagim, i čak i na oslobađajuće presude.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je u srijedu tvrdnju Kremlja da postoje "neosporni dokazi" protiv Gerškoviča, mada ih Rusi nijesu nikad iznijeli.

Lavrov je u srijedu rekao, u Ujedinjenim nacijama, da "specijalne službe" Moskve i Vašingtona razmatraju razmjenu koja bi uključila Gerškoviča. Rusija je ranije dala znak o mogućoj razmjeni, ali je ukazala da prvo mora da bude donijeta presuda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније