Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

19. 07. 2024. 11:44 >> 11:45
1

PRIZEMLJENI AVIONI, problemi na berzi, u bolnicama, medijima

Zbog ogromnog kvara Majkrosofta paralisane kompanije širom svijeta

Kvar na nekim servisima američkog tehnološkog giganta Majkrosofta paralisao je danas brojne kompanije širom svijeta, dok je Majkrosoft saopštio da preduzima mjere ublažavanja problema koji rješava.

Kompjuterski problemi izazvali su širom svijeta smetnje u funkcionisanju vazdušnog saobraćaja, finansijskih institucija, medija, pa i bolnica, prenijeli su mediji.

Posljednjih nekoliko sati prijavljeno je da su aviokompanije prizemljene, stvoreni su veliki redovi čekanja na aerodromima, telekomunikacioni problemi u australijskoj televiziji Ej-Bi-Si (ABC), poremećena je londonska berza, a broj kompanija koje prijavljuju teškoće se povećava, prenosi agencija Frans pres.

U poruci naslovljenoj "pogoršanje servisa" Majkrosoft (Microsoft) je saopštio da bi korisnicima mogao da "bude onemogućen pristup raznim aplikacijama i servisima Majkrosofta 365".

Majkrosoft je dodao da se aktivirao da rješava te teškoće sa najvećim prioritetom i hitnošću, prenosi Frans pres.

Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem "klaud" usluga u SAD, kao i problem koji je uticao na više njihovih aplikacija i usluga, navedeno je u saopštenju.

Prema navodima medija, sumnja se da je smetnje izazvala greška u programskom apdejtu firme za IT bezbjednost Kraudstrajk (Crowdstrike), što je prijavila jedna energetska kompanija u Australiji, prenosi njemačka agencija DPA.

Firma Crowdstrike je u dopisu korisnicima navela da postoje problemi, prenio je portal Verdž (The Verge). Ta greška je opet izazvala smetnje kod softvera kompanije Majkrosoft, koja je prijavila da ima probleme u svom klaud servisu 365.

Brojni aerodromi saopštili su da su pogođeni kvarom, uključujući one u Berlinu, Šipol u Amsterdamu, i sve aerodrome u Španiji, dok je više aviokompanija saopštilo da ima probleme. Među aviokompanijama sa problemima su američki Delta, Junited (United) i Amerikan erlajns, Er Frans, irski Rajaner, kao i tri aviokompanije u Indiji. U SAD je Federalna kontrola letienja prizemljila letove kompanija United, American i Delta.

Letove su otkazali i holandski KLM i hongkonški Kataj Pacifik (Cathay Pacific), a kašnjenja je najavio Jurovings (Eurowings) zbog problema sa čekiranjem i ukrcavanjem putnika. Smetnje sa IT sistemima zebilježene su i na aerodromu u Diseldorfu i u Kelnu. Na aeordomu u Cirihu obustavljeno je slijetanje aviona.

"Za sada imamo samo informaciju da imamo tehnički incident i kao posljedica ima kašnjenja u registraciji i avio usluge su morale da budu suspendovane", rekao je portparol Berlinskog aerodroma, ne objašnjavajući o kakvom kvaru se radi niti kada će aviosabraćaj ponovo proraditi.

U Njemačkoj su povremeno otkazani letovi na aerodromima u Berlinu, Hamburgu i Ninbergu, a hirurške intervencije je otkazala i Univerzitetski klinika u Kilu, na sneveru zemlje.

U Britaniji su zabilježeni problemi sa zakazivanjem termina u pojedinim ljekarskim ordinacijama.

Najveća britanska željeznička kompanija je najavila moguća otkazivanja u posljednjem trenutku pošto ne može da pristupi nekim sistemima koji se odnose na mašinovođe, kao i zbog nefunkcionisanja drugih ključnih sistema o pristupu informacijama o klijentima u realnom vremenu.

Emitovanje programa obustavio je britanski Skaj njuz ( Sky News). Francuske televizije Canal+ i TF1 su u programu obavijestile gledaoce da zbog IT problema emitovanje možda neće teći po planu. Pogođene su banke širom svijeta, kao i korporacija Mekdonalds (McDonald's), naveo je Blumberg (Bloomberg).

Svjetske berze bilježe danas pad zbog ekonomskih i političkih neizvjesnosti, ali i zato što je taj kvar spriječio Londonsku i Milansku berzu da objave promjenu vrijednosti u uobičajeno vrijeme otvaranja.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније