Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Beta ]

20. 07. 2024. 13:45 >> 13:43

ŠIROM SVIJETA

Postepena normalizacija poslije prekida IT usluga

Stanje se danas postepeno vraća u normalu poslije ogromnog prekida rada računara koji je širom svijeta izazvao haos na aerodromima, na finansijskim tržištima, u bolnicama, na željeznici.

Uzrok je bio neispravan dodatak (Update) za ažuriranje na "Majkrosoftovim" operativnim sistemima "Vindous", IT rješenja američke grupe za sajber-bezbjednost "Kraudstrajk" (CrowdStrike) koje sprečava sajber napad ili drugi problem IT bezbjednosti.

"Želim da se lično izvinim svim organizacijama, svim grupama i svim ljudima koji su pogođeni ovim prekidom", rekao je Džordž Kurc, izvršni direktor Kraudstrajka američkom TV kanalu CNBC.

Greška koja se ispravlja, nije uticala na korisnike sistema Mac i Linux.

"Majrosoft" je klijentima poručio da prate savjete "Kraudstrajka" kako bi popravili svoje IT-sisteme.

"Obim ovog prekida je bez presedana i nesumnjivo će ući u istoriju", rekla je Džunade Ali, stručnjakinja za sajber bezbjednost.

To "direktno utiče na računare korisnika na kraju lanca i može zahtijevati ručnu intervenciju za rješavanje, što predstavlja značajan izazov za IT timove širom svijeta".

Mnogi azijski aerodromi prijavili su da je "normalizovan" ili "skoro normalizovan" njihov rad od petka uveče po lokalnom vremenu, posebno u Južnoj Koreji, Singapuru, Novom Zelandu, Hong Kongu i na Filipinima.

Međutim, neki "preostali problemi" koji uzrokuju kašnjenja i dalje postoje u Sidneju, a za danas je otkazano nekoliko letova niskotarifne avio-kompanije "Jetstar" u Japanu.

Greška za ažuriranje počela je da izaziva posljedice u četvrtak oko 19:00 GMT, objavio je "Majkrosoft".

"Ovo je jedan od rijetkih trenutaka da je bezbjednosni softver izvor tako ogromnog prekida rada", rekao je za AFP Kajsar Daher, stručnjak za sajber bezbjednost.

Svjetske razmjere problema se objašnjavaju time što je "Vindous" izuzetno rasprostranjen, a takođe i Kraudstrajk", dodaje on.

Pošto su na neko vrijeme bile prekinute IT operacije Olimpijskih igara u Parizu, uključujući sistem akreditacije, ali ne i prodaja karata, aktivnosti su "nastavljene normalno" u petak popodne, kažu organizatori.

"Postoji nekoliko kvarova tu i tamo, ali to je manje zlo", rekao je zvaničnik tog takmičenja AFP-u.

Po riječima šefa kompanije "Tesla" Ilona Maska, kvar je "prouzrokovao zastoj u srcu lanca snabdijevanja automobilske industrije".

Mnogi aerodromi i avio-kompanije prijavili su probleme u petak. Putnici su se pokazali kao strpljivi, posebno na sjevernoj hemisferi gdje putuju mnogi turisti.

Iako je firma - menadžer pariskih aerodroma ADP uvjeravala da je prekid poštedio njene IT sisteme, priznala je poremećaje na aerodromima Roasi i Orli koji su dvije glavne ulazne tačke za strane olimpijske delegacije.

U Sjedinjenim Državama, hitne službe u najmanje tri države su pogođene i 2.400 letova je otkazano u petak, a moglo bi da ih bude još.

"Po našim informacijama, letovi su nastavljeni širom SAD, ali ponegdje još ima gužve", rekao je novinarima jedan vladin zvaničnik.

Iako je nekoliko američkih kompanija (American Airlines, United, Delta i druge) nastavilo rad, izgleda da su njihove meksičke kolege i dalje pogođene prekidom usluga.

Pogođeno je i nekoliko bolnica u Holandiji što je dovelo čak i do zatvaranja odjeljenja za hitne slučajeve i odlaganja operacija.

Najveći britanski željeznički operater "Govia Thameslink Railway" govori o "potencijalnim otkazivanjima vozova u posljednjem trenutku" jer nije moguć pristup određenim sistemima kao što je raspored mašinovođa.

Svjetske berze su pale, zabrinute zbog sloma koji je spriječio objavljivanje londonskih i milanskih indeksa u realnom vremenu dobar dio dana u petak.

Na Njujorškoj berzi "kraudstrajk" je pao za 11,10 odsto, a "Majkrosoft" za 0,74.

"Kraudstrajk" se u velikoj mjeri oslanja na vještačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније