Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

19. 07. 2024. 13:14 >> 13:14

GREEN HOME UPOZORAVA

Kazniti one koji lože vatru na otvorenom i izazivaju opasnost širenja požara

NVO Green home poziva inspekciju za zaštitu i spašavanje da u skladu sa svojim nadležnostima intenziviraju primjenu kaznenih mjera prema onima koji lože vatru na otvorenom i izazivaju opasnost od izbijanja i širenja požara.

"Iako je na osnovu Zakona o zaštiti i spašavanju u većini gradova u Crnoj Gori donijeta Naredba o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru do 30. septembra 2024., brojni su slučajevi kršenja naredbe. O tome svjedoči i fotografija snimljena prije nekoliko dana na teritoriji Komova. Naredbom se zabranjuje loženje vatre i ostavljanje zapaljivih predmeta na mjestima na kojima postoji povećana opasnost od izbijanja i širenja požara (u parkovima, putnim poajasevima i na drugim mjestima na kojima postoji sasušena trava, lišće i drugi lako zapaljivi predmeti i materije)", navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršna direktorica Azra Vuković.

Danima unazad, kako kaže, u Crnoj Gori su veoma visoke temperature vazduha i na snazi je crveni meteo alarm što pogoduje nastanku i širenju požara.

"U više od 95% slučajeva, požari nastaju zbog ljudskog nemara. Nenamjerno i nekontrolisano prenošenje vatre sa poljoprivrednih površina, spaljivanjem suve trave, korova i niskog rastinja na poljoprivrednom zemljištu, izletnici koji bacaju opuške i lože vatru neki su od najčešćih uzročnika", kazala je Vuković.

Prirodni ekosistemi su posebno osjetljivi na požare koji mogu biti ozbiljna prijetnja po njihovo očuvanje.

"Posljedice požara manifestuju se dugi niz godina nakon pojave požara i to na biološku raznovrsnost, nestajanje rijetkih, ugroženih i ranjivih biljnih i životinjskih vrsta, promjenu pejzaža i ljepotu predjela, mijenjaju se fizičke i hemijske osobine zemljišta kao i mikrobiološki sastav zemljiša i mikroklima. Na opožarenim lokalitetima povećava se širenje stranih invazivnih vrsta biljaka i životinja jer te vrste imaju veći reproduktivni potencijal i sposobnost kolonizacije", navodi Vukovićeva.

Upozorava da nnoge životinje direktno stradaju od vatre i dima ili bivaju ozbiljno povrijeđene što smanjuje njihove šanse za preživljavanje nakon požara.

"Uništavaju se skloništa, gnijezda, brlozi, te životinje ostaju bez zaštite od predatora i vremenskih uslova, ali i bez izvora hrane poput biljaka, insekata i manjih životinja. Sve ovo generiše brojne poremećaje u populacijama. Dodatno, požari doprinose emisijama gasova staklene bašte što doprinosi klimatskim promjenama i meteorološkim uslovima kakvim svjedočimo u prethodnim mjesecima. aravno, ne treba zaboraviti opasnost po živote ljudi i materijalna dobra. Imajući sve ovo na umu, još jednom, pozivamo inspekcije da iskoriste zakonske mogućnosti i kazne neodgovorne građane koji svojim djelovanjem doprinose povećanom riziku od nastanka i širenja požara koji sa sobom mogu donijeti razarajuće posljedice", zaključila je direktorica Green home-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније