Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V.

19. 07. 2024. 18:08 >> 18:16
1
Čitaj mi:

premijerski sat

Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a

Premijer Milojko Spajić odgovara danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.

Čelnik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović pitao je Spajića kako ocjenjuje odnose odnose Crne Gore i Hrvatske za vrijeme svog mandata.

"Rezolucija o Jasenovcu bila je nepotrebna. Vi ste nama obećali ekonomski prosperitet. A kada je to u pitanju u Tivtu i na primorju ovih dana nema struje, dok je na snazi meteo alarm", rekao je Vuksanović. 

On je rekao da je premijer instrumentalizovan od struktura koje su pod uticajem Beograda, i da mu je na sto donijeta rezolucija. Kazao je da je Zagreb podržavao evropski put Crne Gore. 

"Ono što Vučić nije htio za Srbiju, htio je Vučić za Crnu Goru, preko svojih političkih instalacija ovdje. Sada smo tu gdje jesmo", rekao je Vuksanović. 

Premijer je rekao da je crnogorsko tržište ograničeno i ima mali broj potrošača.

"Određeni privredni sektori kod nas imaju nizak stepen konkurencije, dok se druga tržišta mogu smatrati visoko konkurentnim. U ovom kontekstu čeka nas izazovan posao pripreme za jedinstveno evropsko tržište i to je jedan od ključnih ciljeva ove Vlade. Neophodno je da tržište u Crnoj Gori postane visoko konkurentno i otvoreno za potencijalne nove kompanije koje će imati jednake uslove na tržištu, što će u krajnjem donijeti veću korist po građane Crne Gore", kazao je Spajić. 

Poslanica Socijalističke narodne partije Slađana Kaluđerović pitala je premijera koji će dalji koraci biti preduzeti u pravcu mijenjanja  politike zastite konkurencije, kako bi se spriječila zloupotreba moći koja donosi ogromnu dobit pojedincima, a šteti ekonomskom ambijentu i privrednom rastu države i direktno pogađa džepove građana. Ona je rekla da to sve zaslužuje sistemski odgovor, kako bi se zaštitili interesi građana Crne Gore. 

"Dogovaranje o cijenama i marži zabranjeno je Zakonom", rekla je poslanica SNP-a, upozoravajući na mogućnost dogovora trgovačkih lanaca.

Apelovala je na Agenciju za zaštitu konkurencije da reaguje. Ukazala je da postoji indicija i o dogovorima na tržištu osiguranja, ali i kada su u pitanju usluge telekomunikacija. 

"Agencija mora da bude proaktivna u svom djelovanju", rekla je Kaluđerović. 

Mandić: ideja o kapeli imala pomiriteljsku namjeru

Zirojević je rekao da je u pisanom odgovoru premijer naveo kako će zamoliti Mandića da odustane od ideje o kapeli. 

"Nemate vi problem sa nama, predsjedniče Vlade, nego sa vašim koalicionim partnerima", rekao je poslanik SD-a. 

Spajić je rekao da je Vlada fokusirana na ekonomiju, i da sprema ozbiljne projekte. 

"To su teme kojima želimo da se bavimo", kazao je Spajić. 

Mandić je rekao da ideja o obnavljanju kapele nije ideja o obnavljanju kapele kralja Aleksandra Karađorđevića, već obnavljanje Njegoševe kapele. On je rekao da bi kapelu gradio narod Crne Gore. Naglasio je da se time poštuje zavjet Njegoša, najvećeg čovjeka koga je ova zemlja izrodila. 

"Ideja je bila plemenita i pomiriteljska, bez želje za bilo čijom dominacijom. Bilo je saopšteno u najboljoj namjeri, sa pomiriteljskim idejama", rekao je Mandić. 

On je rekao da mauzolej ostaje gdje jeste, a kapelu bi mogao da sagradi samo narod Crne Gore, bez obzira na nacionalnost. 

"To treba da bude na ponos Crne Gore. Ako za to nema spremnosti sada, možda bude za 10,15 godina", rekao je Mandić. 

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević pitao je Spajića kako komentariše izjave predsjednika Skupštine Andrije Mandića kojima je inicirao izgradnju kapele na Lovćenu, a koje, kako je naveo, duboko dijele crnogorsko društvo i potencijaino mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međuvjerskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori. On je rekao i da cijelu tu priču prati plasiranje brojnih neistina i kontroverzi. Ta kapela, kako je rekao, bila bi negiranje crnogorskog identiteta.

"Gle čuda, od inicijativa da se grade putevi, bolnice ili škole, dođosmo do inicijative da se gradi kapela", rekao je Zirojević. ž

Ta kapela, kako je rekao, bilo bi pokazivanje nadmoći SPC u državi Crnoj Gori.

"Uvjeren u uspješnu implementaciju Evrope sad 2" 

Premijer je ponovio ključne tačke juče predstavljenog programa Evropa sad 2. 

"Uvjeren sam u uspješnu implementaciju", rekao je Spajić.  

Crna Gora je, kazao je, predugo čekala da njeni građani osjete ekonomski boljitak, i da on bude inkluzivan za sve a ne samo za povlašćene kako je bilo u prethodnim sistemima.

"Da smo kao zemlja mudrije upravljali našim resursima i spriječili decenijsku korupciju i „sivu ekonomiju“ o ovim zaradama i penzijama govorili bi prije 15 godina. Jer Crna Gora sa svim potencijalima koje ima može biti najuspješnija priča ne samo regiona već i mnogo šire. Zato i pored svih rezultata, u narednom periodu neophodno je da kao društvo uložimo sve svoje napore i intenziviramo reforme kako bi Crna Gora 2028. godine postala 28. članica Evropske unije", rekao je premijer.

Poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović pitao je premijera Spajića da li je zadovoljan dosadašnjom dinamikom sprovođenja programa Evropa sad 2 i koji je krajnji rok za implementaciju svih mjera iz programa. Iskazao je uvjerenje da na osnovu svih parametara, postoje jasni preduslovi za uspješnu implementaciju programa Evropa sad 2. 

"Strateški cilj ekonomske politike treba da bude održiv ekonomski razvoj i napredak", kazao je Zogović. 

Poslanik DPS Crne Gore Jevto Eraković rekao je da je predsjedavajuća Zdenka Popović morala da reaguje zbog obraćanja premijera prema klubu DPS-a. Zamjerio je zbog korišćena termina "kekečina". 

"Zamoliću da se uozbiljimo i ne banalizujemo stvari", rekao je Eraković. 

On je optužio premijera da u kontinuitetu obmanjuje javnost. 

Popović je rekla da se izraz "kekečina" koristi za stare ljude, i da ne vidi uvredu u tome. 

Spajić: Kao opozicionar imate sve slobode; Abazović: Premijera opomenuti

Abazović je rekao da premijer treba da bude opomenut, zbog svojih ispada. 

"Vi imate medicinski problem, patološki je lažov. Jeste to je uvreda. Ali je kompatibilno s onim što ja mislim o Vama", izjavio je lider GP URA. 

On je rekao da su aktuelni vlastodršci u Crnoj Gori došli na vlast tokom litija, kada su vidjeli da se mijenja vlast. Doveo ih je, kazao je, međunarodni lobi, odnosno "trebinjska grupa". 

"Spajić je bio pulen Zdravka Krivokapića", rekao je Abazović. 

On je optužio premijera da su mu namjere nečasne. 

"Vi moje rezultate nećete moći da nadmašite makar još dvije godine. Ja Crnu Goru nijesam zadužio, uzeli smo 100 miliona i svaki cent je u državnom trezoru. Ja nisam dirao Fond PIO ni druge fondove. A juče ste izašli sa nečim što nije Evropa sad 2. Prevarili ste ljude", rekao je Abazović. 

On je rekao da neće dozvoliti ekonomski populizam iza koga se kriju zle namjere prema Crnoj Gori. 

Spajić je rekao da Abazović kao premijer nije bio sposoban da unaprijedi standard građana. Kazao je da Abazović ako nešto ima vezano za njegovo djelovanje, neka sve preda tužiocu. 

"Ali nemate. A vi ste sa pozicije vlasti zloupotrebljavali institucije da biste se obračunavali sa političkim protivnicima. Ja to neću da radim. Vi danas kao opozicionar imate sve slobode", rekao je Spajić. 

On je rekao da je najviše urađeno na putu ka EU u posljednjih šest, sedam mjeseci, o čemu govore i evropske adrese. Naglasio je da je Crna Gora prodisala nakon što je pala Abazovićeva vlada i kao kruna dobijen je pozitivan IBAR. 

"Vi ste rušenjem 42. vlade zaustavili program Evropa sad. Vi ste umjesto toga otišli u vlast sa onom najgorom verzijom DPS-a, sa onim kekečinama, koji su sada prošlost. Ne sa ovom omladinom koja je danas ovdje. Vi ste srušili napredak", rekao je Spajić. 

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitao je Spajića da li on stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović. On je rekao da je sprovedena sinhronizovana akcija koja je trebalo da unizi poziciju Šukovića i da to bude uvertira za napade na Novovića. 

"Spajić kaže da ne stoji iza tih napada i misli da to što kaže ministar pravde nije tačno, to jest da on afirmiše napade. Ovo je važno jer ja sam ranije pitao premijera je li on bio suvlasnik firme Das Kapital, u kakvoj je ulozi bio tamo, je li plaćen u Singapuru porez na dobit, ima li nekretninu tamo i šta je pričao sa Do Kvonom", rekao je Abazović.  

On je rekao da vrijeme razotriva sve, pa je tako američka Komisija pokazala da je premijer bio 16. investitor u kripto prevaru koju je izveo Do Kvon. To su, kako je rekao, važna pitanja. 

"Odgovorno tvrdim da je imao najveći interes da napada Novovića i Šukovića. Sva spletka o izboru direktora policije bila je oko toga", kazao je Abazović. 

On je apelovao na premijera da pruži odgovore na sva pitanja. 

"SDT i SPO djeluju bez uplitanja iz Vlade"

Premijer je rekao da se Vlada ne miješa u rad Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja. Kako je rekao, te institucije su slobode da djeluju.

"Ni ja niti bilo ko iz mog okruženja ne utiču na njihov rad. Vjerujem da bezbjednosni sektor savjesno radi", rekao je Spajić. 

On je naveo da se najzad vidi kraj korupcije i kriminala u Crnoj Gori, i to posebno raduje.  

"Hapšenje i procesuiranje osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije nisu pitanje revanšizma prema bilo kome, bilo da se radi o izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim licima u sistemu javne uprave. Naprotiv, ovakve aktivnosti predstavljaju dokaz da je Crna Gora posvećena unapređenju vladavine prava, jačanju pravosudnog sistema i osiguranju pravde za sve svoje građane", rekao je premijer. 

Šef Kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović pitao je premijera da li je hapšenje i procesuiranje osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, revanšizam prema izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim osobama u sistemu javne uprave. On je rekao da danas o navodnom ugrožavanju osnovnih ljudskih prava govore oni koji su tokom trodecenijske vlasti upravo ugrožavali ljudska prava građana. 

Spajić je rekao kako je zaključeno da je finalizacija procedure za potpisivanje sporazuma jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima sa Njemačkom.

"Ovaj sporazum je od izuzetne važnosti za crnogorske državljane, koji borave i rade u SR Njemačkoj imajući u vidu da, nakon isteka perioda od šest mjeseci, moraju ponovo polagati ispit radi sticanja njemačke vozačke dozvole. Ambasada SR Njemačke u Podgorici i Institut za proučavanje puteva su početkom 2024. godine dali pozitivno mišljenje nakon što su, prema sugestijama saveznih pokrajina od jeseni 2023. godine zatražene dodatne analize i mišljenja o stanju u saobraćaju u Crnoj Gori. Prema posljednjim informacijama, od 10. jula 2024. većina saveznih pokrajina je dala pozitivno mišljenje za zaključivanje sporazuma. Slijedi priprema nacrta zajedničkog pisma namjere, koje će biti upućeno na usaglašavanje nadležnim crnogorskim institucijama preko Saveznog MVP", rekao je premijer, uz napomenu da bi potpisivanje sporazuma moglo da uslijedi na jesen. 

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je Spajića kada će sa Njemačkom biti potpisan sporazum o priznavanju vozačkih dozvola iz Crne Gore. 

"To pitanje treba izdići iznad dnevne politike. Naši ljudi žive tamo, nadam se da ćemo moći da ih obradujemo tako što će ovaj sporazum biti potpisan", rekao je Ibrahimović. 

Odgovarajući Kovačeviću, premijer je rekao da usvajanjem Prostornog plana ali i kreiranjem podsticajnog poslovnog ambijenta, Vlada Crne Gore posvećeno radi na stvaranju uslova za veći priliv stranih investicija. Naveo je da lokalne samouprave treba da predlažu projekte. 

"Siguran sam da u takvom pristupu leži nova, razvojna šansa za Nikšič ali i za cijelu Crnu Goru", navodi Spajić.

Spajić je rekao da veoma male zarade ugrožavaju Fond PIO.

"Ključna stvar je da zarade budu veće", rekao je Spajić. 

On je rekao da potpuno podržava svog šefa kabineta Branka Krvavca, ističući da bi on mogao da bude premijer u bilo kojoj zemlji u Evropi. Kazao je da je ponosan na njega, kao i da radi 16 sati dnevno. 

"Vi ste izgleda navikli na jednog bosa koji prisvaja sve zasluge. Meni to ne treba. Bitna je suština. A to je da građane čeka prosječna zarada od 1.000 eura u oktobru", kazao je premijer. 

Oskar Huter (DPS) zatražio je da premijer uputi izvinjenje poslanicima zbog izjave da primaju plate od 3.000 eura. Potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović rekla je da plate poslanika nijesu preko 2.000 eura. Spajić je rekao da će plate rasti i poslanicima, kao i drugim građanima. 

Poslanik Nove srpske demokratije Marko Kovačević rekao je da želi da čuje od premijera da li je Vlada spremna da učestvuje u realizaciji projekta "Sunčani grad" u Nikšiću.

"Mi smo u procesu donošenja planskog dokumenta Opštine Nikšić predvidjeli izgradnju stambenih i poslovnih objekata, a planirali smo i dovođenje nekog respektabilnog investitora", rekao je Kovačević. 

Miloš Konatar (URA) rekao je da se povratkom URA na vlast neće vraćati minimalne zarade na 147 eura. On je rekao da je baš URA inicirala povećanje zarada. 

"Može se govoriti neistina ali činjenice su evidente", rekao je Konatar. 

Pauza nakon teških riječi

Nakon oštre polemike, predsjedavajući Mandić dao je pauzu od pet minuta. 

Filip Adžić (GP URA) rekao je da je premijer iznio niz neistina, a posebno kada je tvrdio da poslanici imaju po 3 hiljade eura plate i da ako se URA vrati na vlast plata će biti 143 eura. 

"Minimalna plata je odlukom parlamenta, i poslanika GP URA, povećana na 300 eura", rekao je Adžić. 

Kazao je da neće dozvoliti da se iznose neistine, optužujući premijera da to svakodnevno radi. 

"U prosjeku zarade rastu 25 odsto"

Živković je rekao da će inflacija pojesti svako povećanje zarada.

"Kada to uvidite, dođite da razgovaramo o ozbiljnoj ekonomskoj politici", kazao je čelnik DPS-a.  

Spajić je rekao da se jasno sjeća kampanje DPS-a u Pljevljima prije 20 godina, kada su obećavali toplifikaciju. To se realizuje tek danas, kazao je. 

"Toliko o lažnim obećanjima. Ako se DPS i URA vrate na vlast penzija će biti 222 eura. Mogu vas nazvati "klub 222" zajedno sa predsjednikom koji je dobio 222 hiljade glasova. Hvala vam na takvom ekonomskom programu, ali to je ružna prošlost. Od oktobra će prosječna plata biti hiljadu eura. Minimalna zarada će biti povećana, za visokoškolce sa 450 na 800 eura. Mi smo u kampanji rekli da će prosječene zarade da budu hiljadu eura. U prosjeku zarade rastu 25 odsto. A vama sa 3.000 eura plate, porašće zarada i vama. Pustiću i neku suzu za vama, ali u mjesecu limburgu", rekao je Spajić. 

Predsjednik DPS-a odgovorio je da premijer plasira obmane i prevare. Kazao je da su programom Evropa sad 2 građani prevareni. 

"Umjesto ovog kalkulatora koji ste sklonili sa sajta, možete da postavite novi o obmanama koje se napravili prema građanima. Mi i znamo da je suština politike za vas obmana", rekao je Živković.  

Kazao je da nije tačno da je od 2017. godine zaustavljen evropski put Crne Gore. 

"Ja govorim o činjenicama", rekao je Živković. 

Naveo je da se izgleda sprema rekonstrukcija Vlade u utorak. Navodi da će podržati da stranke ranije rušilačke opozicije zaista i uđu u vladu jer će tako ona prije pasti. 

"Vidjećemo se brzo na izborima", rekao je Živković. 

"Od 2017. godine nije bilo napretka ka EU"

Spajić je rekao da Živković barata poluistinama ili neistinama. On je rekao da tri godine, od 2017. do 2020. godine, nijesmo ni mrdnuli ka EU. Kazao je da ni nakon toga nije bilo pravog pomaka, mada ga jeste bilo. 

"Pravi progres kreće od izbora aktuelne vlade, i to govore i evropski zvaničnici. Ogroman posao je urađen i u vladi i u parlamentu", rekao je Spajić. 

Pozdravio je i ulogu opozicije u tim procesima, posebno kada je dogovor o popisu u pitanju. 

"Mi smo predstavili Evropa sad 2. Znam da vas to ne zanima, jer imate visoke plate, ali najveći broj građana svakako zanima. I privredu to interesuje. Imaćemo jedno od najmanjih poreskih opterećenja u svijetu", rekao je Spajić. 

Njegove riječi burno su komentarisali poslanici iz opozicije. 

Naglasio je premijer značaj vladavine prava. Istakao je da će se država snažno boriti protiv kriminala. 

"Radiće institucije, i mi ćemo ih podržavati. Ja neću da hapsim, kao što su neki raniji premijeri davali naloge, nego institucije koje su nadležne", rekao je Spajić. 

Živković: Spajić čovjek opasnih namjera

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da se "očito nije rađao takav pregaoc kao vi, premijeru".

"Znam da doživljavate ovo kao cirkus, možda vi i život tako doživljavate, mada je možda tako i lakše", kazao je Živković. 

Naglasio je da je skupštinska rezolucija o Jasenovcu ugrozila evropski put Crne Gore.

"Vi ste čovjek opasnih namjera. Ono što je još gore jeste da ste Vi ucijenjeni od dvojice lidera bivšeg DF", rekao je Živković.  

On je kazao da je Spajić obećao životne teme i ekonomiju a došao je na Mandićevu ideološku platformu. 

Pitao je Spajića misli li da će Crna Gora biti u mogućnosti da krajem godine započne proceduru zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Šef kluba poslanika Evrope sad Vasilije Čarapić pitao je kakva je Spajićeva vizija strateškog razvoja Crne Gore i na koji način bi Razvojna banka Crne Gore podržala buduće strateške infrastrukturne i razvojne projekte u državi.

Spajić je rekao da je Razvojna banka nešto što postoji kao ideja odavno, te da je to važan projekat. Naveo je da je privredi vraćeno više od 15 miliona. 

"Parlalelno sa Razvojnom bankom plan je da do kraja godine bude operativan i Kreditno-garantni fond koji će podstaći komercijalne banke da se snažnije okrenu ovoj vrsti usluga čime će se nesumnjivo obezbijediti višestruka podrška privredi i samim tim podstaći njena konkuretnost. To će zasigurno dati impuls snažnijem razvoju crnogorske ekonomije u godinama koje dolaze", saopštio je premijer. 

Naglasio je da će država garantovati za sve kredite razvojnog karaktera. 

"Razvojnom bankom i Kreditno-garantnim fondom ćemo obezbijediti jednu zdravu utakmicu kada je u pitanju likvidnost", konstatuje Spajić. 

"Zaštititi prava Bajrovića na Kosovu"

Lider DNP Milan Knežević zatražio je reakciju Vlade nakon što je Osnovni sud u Prištini osudio Ekrema Bajrovića na 12 godina zatvora zbog optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjenih tokom rata na Kosovu. U pitanju je, kako kaže, državljanin Crne Gore. Taj zahtjev podržao je i predsjednik parlamenta Andrija Mandić.

Šef kluba DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je Vlada usvojila platformu za premijerov put 24.jula na otvaranje Olimpijskih igara, te da novog premijerskog neće biti. 

"Gle čuda, tamo ide i predsjednik države, i obojica će biti na otvaranju. Pitamo se može li ova država da izdrži ostvarivanje ovoliko dječačkih snova", rekao je Nikolić. 

On je rekao da premijer pokazuje neozbiljnost.

Mandić je naglasio da su optužbe sasvim neosnovane. 

"Sjetimo se samo kakvi su bili neki prethodnici premijera Spajića. Upoređivati njihovo ponašanje i sklonosti sa premijerom sada je nešto što je zaista smiješno", rekao je Mandić. 

On je rekao da premijer neće biti tu 26. jula pa će se za premijerski sat najavljen za taj dan naći novi datum. 

"U ponedjeljak ćemo održati Kolegijum i sve ćemo se dogovoriti", rekao je Mandić. 

Miloš Konatar (URA) rekao je da parlamentu treba ozbiljan plan rada, te da se ne smije vrijeđati inteligencija građana. 

"Kupujete vrijeme radi sjednice na kojoj će se glasati o rekonstrukciji vlade", rekao je Konatar. 

On je najavio mogućnost bojkota sjednica kolegijuma, jer kako se sada vodi, izgubio je smisao. 

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj rekao je da je Crna Gora priznala Kosovo i da to treba uvažiti, navodeći da su saglasni da treba pružiti pravnu zaštitu. 

"Na pitanja treba da odgovora i Milović"

Slaven Radunović (NSD-ZBCG) rekao je da u ponedjeljak imaju neke važne, možda istorijske odluke na stranačkim organima, pa mole da sjednica ne bude održana baš tog dana. 

Mandić je rekao da sjednice neće biti, a na kolegijumu u deset sati tog dana odlučiće se kada će na pitanja odgovarati ministar pravde Andrej Milović. 

Najava sjednice

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević pitaće Spajića kako komentariše izjave predsjednika Skupštine Andrije Mandića kojima je inicirao izgradnju kapele na Lovćenu, a koje, kako je naveo, duboko dijele crnogorsko društvo i potencijaino mogu dovesti do ozbiljnog pogoršanja međuvjerskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori.

Lidera Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića interesuje kako Spajić ocjenjuje odnose odnose Crne Gore i Hrvatske za vrijeme svog mandata.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitaće Spajića da li on stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović.

Poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović pitaće Spajića da li je zadovoljan dosadašnjom dinamikom sprovođenja programa Evropa sad 2 i koji je krajnji rok za implementaciju svih mjera iz programa.

Šefa Kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića interesuje da li je, prema mišljenju Spajića, hapšenje i procesuiranje osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, revanšizam prema izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim osobama u sistemu javne uprave.

Poslanik i lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković pitaće Spajića da li misli da će Crna Gora biti u mogućnosti da krajem godine započne proceduru zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Predsjednika Kluba poslanika Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića interesuje kakva je Spajićeva vizija strateškog razvoja Crne Gore i na koji način bi Razvojna banka Crne Gore podržala buduće strateške infrastrukturne i razvojne projekte u državi.

Poslanica Posebnog kluba Jevrosima Pejović pitaće Spajića da li će Agenciji za sprečavanje korupcije dostaviti sve transakcije iz svojih brojnih kriptonovčanika od kada je javni funkcioner.

Poslanicu Socijalističke narodne partije Slađanu Kaluđerović interesuje koji će dalji koraci biti preduzeti u pravcu mijenjanja politike zastite konkurencije, kako bi se spriječila zloupotreba moći koja donosi ogromnu dobit pojedincima, a šteti ekonomskom ambijentu i privrednom rastu države i direktno pogađa džepove građana.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitaće Spajića kada će sa Njemačkom biti potpisan sporazum o priznavanju vozačkih dozvola iz Crne Gore, dok poslanika Nove srpske demokratije Marka Kovačevića interesuje da li je Vlada spremna da učestvuje u realizaciji projekta "Sunčani grad" u Nikšiću.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније