Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

19. 07. 2024. 15:28 >> 15:30
1

SAD

Mediji pišu da se Bajden povlači iz izborne trke, iz njegove kampanje demantuju

Više američkih medija objavilo je, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi predsjednik SAD Džozef Bajden mogao da se povuče iz izborne trke, a u međuvremenu ga je još demokratskih kongresmena pozvalo da to učini.

Dok Trampova predizborna ofanziva dobija sve veći zamah posle atentata na bivšeg predsjednika SAD, sve su jači pritisci na aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena da se povuče iz predsjedničke trke posebno poslije pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja i informacije da je pozitivan na kovid 19.

Tako, američki mediji već daju i rokove, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi predsjednik SAD Džozef Bajden mogao da se povuče iz izborne trke, već ovog vikenda. U međuvremenu ga je još demokratskih kongresmena pozvalo da to učini.

Neimenovani zvaničnici rekli su da se Bajden, uprkos tvrdnjama da ostaje u trci za novi mandat u Bijeloj kući, privatno pomirio sa sve većim pritiskom, lošim anketama i pitanjima u vezi sa njegovim godinama i sposobnostima, što onemogućava nastavak njegove kampanje, piše američki portal Aksios.

"Najviši lideri njegove stranke, njegovi prijatelji i ključni donatori vjeruju da on ne može da pobijedi, ne može da promijeni percepciju javnosti o svom uzrastu i oštroumnosti i ne može da ostvari kongresne većine", naveli su izvori.

Predsjedniku je rečeno da bi, ukoliko se ne povuče, bivši predsjednik Tramp mogao da pobijedi ubjedljivo i da u novembru izbriše Bajdenovo nasljeđe, kao i nade demokrata.

Iz Bajdenove kampanje demantuju

Njujork tajms navodi, pozivajući se na više neimenovanih sagovornika bliskih Bajdenu, da je predsednik SAD počeo da prihvata ideju da možda neće moći da osvoji još jedan mandat na izborima 5. novembra i da bi se mogao povući. Iz Bajdenove kampanje taj izvještaj je oštro demantovan, prenosi Rojters.

"Izvještaj Njujork tajmsa je apsolutno pogrešan", rekao je kopredsjedavajući Bajdenove kampanje Sedrik Ričmond za MSNBC, ističući da je "predsjednik rekao da će se kandidovati i to je kraj priče".

Vašington post je objavio da je bivša predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi uvjerena da bi Bajdena uskoro mogli da ubijede da se povuče iz izborne trke.

Pelosi je rekla demokratskim kongresmenima da je Bajden blizu odustajanja, navodi Rojters.

Pitanje vremena kad će biti saopšteno

Bajden ozbiljno shvata pozive da se povuče kao demokratski predsjednički kandidat i više demokratskih predstavnika smatra da je samo pitanje vremena kad će otići, objavila je agencija Rojters pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

"Stvarno se preispituje, znam to pouzdano", rekao je jedan od izvora koji je želio da ostane anoniman.

"Vrlo ozbiljno razmišlja o tome", kaže taj Rojtersov izvor.

Kako navodi agencija, zastupnik demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Džejmi Reskin apelovao je u julu na Bajdena da razmotri okončanje kampanje za reizbor, ali ga nije direktno pozvao da to učini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније