Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

19. 07. 2024. 15:40 >> 15:40

Rajzing Rajnke posjetila IRF

EU integracije nameću potrebu snaženja finansijskih institucija

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke posjetila je danas Investiciono-razvojni fond Crne Gore, gdje se sastala sa izvršnim direktorom, Nikolom Tripkovićem i predsjednikom Odbora direktora, Predragom Drecunom.

Čelnici Investiciono-razvojnog fonda predočili su ambasadorki Rajnke ciljeve i aktivnosti IRF-a kao državne razvojne finansijske institucije i ulogom koju ona ima kada je u pitanju ekonomski razvoj Crne Gore.

Kako navode u saopštenju, strateški pravac razvoja Crne Gore i snažan fokus na proces EU integracije nameće potrebu daljeg razvoja i snaženja finansijskih institucija, što se, između ostalog, i ostvaruje osnivanjem Razvojne banke Crne Gore, kao i usklađivanje sa potrebama i najboljim praksama u Evropskoj uniji.

"Govoreći o predloženom Zakonu o razvojnoj banci Crne Gore, izvršni direktor Fonda je istakao da komparativna analiza crnogorske regulative sa rješenjem dobrih praksi razvojnih banaka u državama članicama EU, ukazuje da sadašnje zakonsko rješenje predstavlja limitirajući faktor ka daljem rastu i razvoju institucije, naročito uvažavajući sve aspekte uspješne integracije u EU i korišćenja raspoloživih fondova", navode u saopštenju.

To je, kako je kazao Tripković, izuzetno važno i u dijelu kreiranja budućih programa koji će adekvatno podržati inovativne djelatnosti, start up-ove i ostale oblasti uz poštovanje principa održivog poslovanja.

"Primarni cilj Razvojne banke je podržavanje i podsticanje razvoja crnogorske ekonomije u skladu sa strategijom, ciljevima i prioritetima Vlade Crne Gore, a inovacije i održiva ekonomija su svakako jedni od njih", poručio je Tripković.

Naglasio je značaj uspostavljanja regulatornih i administrativnih uslova za kreiranje podrške privredi kroz osiguranje izvoza od netržišnih rizika, kao i mogućnosti za dodatnom razmjenom znanja i iskustava sa državnim razvojnim bankama.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, istakao je važnost podsticaja konkurentnosti crnogorske privrede kroz kreiranje novih finansijskih instrumenata, navodeći da se jedna od ključnih prednosti transformacije IRF-a u Razvojnu banku Crne Gore odnosi na unapređenje modela finansiranja na bazi pristupa EU fondovima, s posebnim fokusom na kombinovane modele koji uključuju i značajne grant komponente.

"Razvojna banka Crne Gore, će po osnovu unaprijeđenog modela finansiranja biti u mogućnosti da ponudi različite finansijske instrumente, po uzoru na razvojne banke država članica EU. Za krajnje korisnike novi finansijski instrumenti su osnov za kvalitetnije zadovoljenje potreba, posebno sa stanovišta kapitala, nižih kamatnih stopa, dužeg roka dospijeća, korišćenja grant komponenti, smanjenih zahtjeva za kolateralom i drugo, uz snažnije multiplikativne efekte na cjelokupnu privredu i bolju alokaciju razvojnih sredstava“, istakao je Drecun.

Ambasadorka Rajnke je zahvalila čelnicima IRF-a na predstavljanju planova za transformaciju IRF-a u crnogorsku razvojnu banku i naglasila da će Ambasada SAD u Podgorici nastaviti da podržava napore Crne Gore da unaprijedi transparentnost, odgovornost i dobro upravljanje u svim državnim institucijama, s fokusom na podsticanje preduzetničkih inicijativa i diversifikovani ekonomski rast u zemlji.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora i SAD imaju veoma dobre i prijateljske sveukupne odnose i odličnu bilateralnu saradnju, te da postoji prostor za dalje jačanje ekonomskih odnosa dviju zemalja. U tom smislu, ovaj sastanak predstavlja važan korak ka postizanju zajedničkog cilja - prosperiteta i stabilnosti crnogorske ekonomije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније