Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

19. 07. 2024. 16:01 >> 16:01
Čitaj mi:

sastanak

Zaštita i društvena afirmacija lica sa invaliditetom je pravni i etički imperativ

Zaštita i društvena afirmacija lica sa invaliditetom je pravni i etički imperative svakog društva, zaključeno je na sastanku Savjeta za prava lica sa invaliditetom.

"Savjet za prava lica sa invaliditetom, kao privremeno radno tijelo formiran je prije dvije godine, ali rješenje o imenovanju Savjeta, usljed organizacionih i strukturnih promjena nije donijet od strane prethodne vlade pa samim tim Savjet nije ni mogao biti funkcionalan. Za predsjednika aktuelnog Savjeta za prava lica sa invaliditetom, Vlada je imenovala dr Srđana Pavićevića, potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja, dok su za potpredsjednike Savjeta imenovani: Fatmir Gjeka, ministar ljudskih i manjinskih prava i Svetlana Cicvarić, predstavnca NVO „Ekvivalent”", navodi se u saopštenju.

Ostali članovi Savjeta su: ministar rada i socijalnog staranja, ministar zdravlja, ministar unutrašnjih poslova, ministar pravde, ministar javne uprave, ministar prosvjete, nauke i inovacija, ministar ekonomskog razvoja, ministar kulture i medija, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, sekretar Sekretarijata za zakonodavstvo, generalni direktor Direktorata za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore kao i pet predstavnika nevladinih organizacija koja spadaju u kategoriju lica sa invaliditetom i akivno učestvuju u kreiranju i sprovođenju politika u ovoj oblasti

"Nužnost formiranja Savjeta za prava lica sa invaliditetom, proizilazi iz potrebe da se sinhronizovanim i odgovornim sistemskim radom unaprijedi zaštita i promocija ljudskih prava lica s invaliditetom, imajući u vidu preuzete međunarodne obaveze koje je Crna Gora preuzela ratifikacijom Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima lica sa invaliditetom i obavezom uskladjivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima iz čeka proizilazi nužnost razvoja politika, zakona i programa koji uklanjaju barijere i garantuju uživanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava licima s invaliditetom", navodi se u saopštenju.

Kako navode, izvještaj o napretku Crne Gore na putu ka pridruživanju EU za 2023 godinu, a koji se tiče poglavlja 19 i poglavlja 23, posebno ohrabruje formiranje Savjeta za prava lica sa invaliditetom, što je i privremeno mjerilo u Pregovaračkom poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

"Odnos jednog društva prema pravima i potrebama osoba sa invaliditetom je njegova lična karta, dokaz o stepenu poštovanja ljudskih prava, stepenu gradjanske kulture i solidarnosti. Lica sa invaliditetom ne traže ni samilost ni povlastice već prava i prilike da budu punopravni članovi društva. Personalna struktura novoformiranog Savjeta me uvjerava da će njegov rad biti produktivan i da će nadmašiti deklarativni i strateški pristup koji se do sada nije dao očekivane rezultate i napravio značajne pomake na planu garancija, promocije i implementacije evropskih standarda u oblasti pravne zaštite i društvene afirmacije lica sa invaliditetom”, zaključio je Pavićević.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније