Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

18. 07. 2024. 22:54 >> 22:55

Frans pres

Bajden i Tramp, jedan u izolaciji drugi dobija ovacije, frapantan kontrast

Kontrast je frapantan između Donalda Trampa koji iz noći u noć dobija ovacije na republikanskoj konvenciji i njegovog rivala aktuelnog američkog predsjednika Džoa Bajdena, zaraženog korona virusom i primoranog da se izoluje i pauzira u izbornoj kampanji, piše danas Frans pres.

Korona virus je posljednja stvar koja je poremetila planove 81-ogodišnjeg demokrate koji se oporavlja od kovida u svojoj privatnoj rezidanciji u saveznoj državi Delaver, na istoku SAD.

Od njegovog očajnog nastupa krajem juna na debati sa Trampom tokom koje je često sa teškoćom artikulisao misli, počinju sve jače da se čuju pitanja da li Džo Bajden i dalje može da bude predsjednički kandidat demokrata na izborima 5. novembra, piše Frans pres.

Uznemirenost unutar Demokratske stranke sve se više čuje, uprkos javnih pokušaja da se prikaže ujedinjeni front iz Bijele kuće.

Prema američkim medijima demokratski lideri dva doma u Kongresu, Čak Šumer i Hakim Džefris, rekli su predsjedniku tokom odvojenih susreta da bi njegova kandidatura mogla da ugrozi šanse partije u novembru, kada se pored predsednika biraju i članovi Kongresa.

Vrlo uticajna demokratska zvaničnica Nensi Pelosi, bivša predsjednica Predstavničkog doma, prema televiziji Si-En-En (CNN), rekla je Bajdenu da on ne može da pobijedi prema anketama i da svojom kandidaturom rizikuje da demokrate izgube mjesta u Donjem domu Kongresa.

Više visoko rangiranih demokrata izjavili su za Aksios, ne želeći da im se navede ime, da misle da će rastući pritisci ubijediti Bajdena da donese odluku da se povuče ovog vikenda.

Već je u srijedu član Kongresa iz Kalifornije Adam Šif pozvao Bajdena da preda štafetu, i tako postao najviši rangirani zvaničnik koji javno daje takvu izjavu.

Oko dvadeset članova donjeg doma Kongresa i jedan senator do sada su vršili pritisak na Bajdena da odustane od trke za drugi predsjednički mandat.

Izborni štab predsjednika-kandidata sa svoje strane trudi se da zatvori vrata spekulacijama.

"On ostaje u trci", rekao je novinarima Kventin Falks, jedan od zvaničnika iz izbornog štaba.

"Naš tim ne vidi nikakav scenario prema kome predsjednik Bajden ne bi bio nosilac izborne liste i on jeste i biće kandidat demokrata", rekao je on.

Bajden je rekao da se osjeća "dobro" pošto je juče testiran pozitivno na korona virus.

"Izolovaću se tokom oporavka i tokom tog vremena nastaviću da radim za američki narod", napisao je on sinoć na mreži X.

Donald Tramo (78) sigurno se naslađuje zbog teškoća demokrata, piše Frans pres.

On je i dalje obavijen aurom čuda, pošto je preživio atentat 13. jula.

Tramp treba zvanično da prihvati večeras da bude kandidat republikanaca za predsjedničke izbore na velikom slavlju tokom koga će biti puštene desetine hiljada balona u boji američke zastave.

Iako opterećen sa više sudskih tužbi Tramp je nedavno i tu zabilježio dvije ogromne pobjede, prvo poništenje tužbe u državi Floridi, a zatim odluka Vrhovnog suda da "predsjednik SAD ima široki imunitet od krivičnog gonjenja", čime se dovode u pitanje svi sudski postupci protiv njega.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније