Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

20. 06. 2024. 16:40 >> 16:41
Čitaj mi:

Ambasada Palestine

Oko osam miliona Palestinaca čeka da ostvari pravo na povratak u domovinu 

Na Svjetski dan izbjeglica, oko osam miliona Palestinaca još uvijek čeka da ostvari svoje pravo na povratak u domovinu Palestinu, saopšteno je iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Kako su kalazi, 1948. godine, 800.000 Palestinaca je postalo izbjeglice u onome što je postalo poznato kao Nakba (Katastrofa). Izraelske cionističke terorističke bande uništile su 530 sela, ubivši 15.000 Palestinaca. 800.000 Palestinaca je bilo prisiljeno na progonstvo iz svoje domovine.

“Nasilno raseljavanje Palestinaca je započeto 1948. godine, nastavljeno 1967. i nikada nije prestalo. Izrael i dalje protivzakonito oduzima palestinsku zemlju, gradi ilegalna kolonijalna naselja i protjeruje Palestince iz domova u kojima su njihove porodice živjele vjekovima”, navode u saopštenju.

Danas, ističu, postoji oko osam miliona palestinskih izbjeglica i interno raseljenih lica registrovanih u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), što predstavlja skoro polovinu kompletne palestinske populacije u svijetu (oko 14 miliona), koji nisu u mogućnosti da se vrate u svoje prvobitne domove i sela. Oko 60% palestinskih izbjeglica se nalazi u zemljama okruženja – Jordanu, Libanu i Siriji, dok ostali žive u izbjegličkim kampovima u okupiranoj Palestini.

“Izraelska okupaciona agresija na pojas Gaze, koja je počela 7. oktobra 2023. godine, rezultirala je sa preko 37.500 ubijenih Palestinaca, uključujući više od 15.162 djece i 10.018 žena, zajedno sa 147 novinara. Osim toga, u Gazi je nestalo više od 7.000 građana, prvenstveno žena i djece”, dodaju u saopštenju.

Takođe kako su kazali, izraelski okupacioni rat koji je u toku raselio je oko dva miliona građana iz njihovih domova u Pojasu Gaze; porodice koje su već više puta raseljene ponovo su u pokretu zbog vojnih operacija i izraelskih naređenja za evakuaciju u cilju protjerivanja preostalih Palestinaca sa njihove zemlje.

“U istom periodu na Zapadnoj Obali, uključujući Istočni Jerusalim, su ubijena 532 Palestinca, uključujući 124 djece”, navode iz Ambasade Palestine.

Izrael, kako ocjenjuju, danas sprovodi plan etničkog čišćenja palestinskog naroda na Zapadnoj Obali, uključujući Jerusalim, konfiskacijom još više zemlje u korist projekata izgradnje svojih ilegalnih kolonijalnih naselja, prisilnim raseljavanjem palestinskog stanovništva i rušenjem njihovih kuća i infrastrukture.

“Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), zadužena za zdravstvo i obrazovanje u palestinskim izbjegličkim kampovima, je pod neprekidnim napadima od strane Izraela, sve sa ciljem da Palestincima uskrati pravo na povratak u svoju domovinu”, dodaju u saopštenju.

Od 1948. godine Rezolucijom 194 potvrđeno je pravo palestinskim izbjeglicama da se vrate kući i da dobiju nadoknadu za gubitak ili uništavanje njihove imovine.

“Izrael, okupatorska sila, nastavlja da ignoriše ovu rezoluciju ometajući njenu implementaciju bez međunarodnih posledica”, kazali su iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније