Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

04. 06. 2024. 17:42 >> 17:42
Čitaj mi:

AMBASADA PALESTINE

"Preko tri hiljade palestinske djece u opasnosti da umre od gladi"

Djeca Palestine imaju pravo da žive u miru i sigurnosti. Međunarodna zajednica ima obavezu da okonča nekažnjivost Izraela i privede počinitelje zločina pred lice pravde, saopšteno je iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori. Preko tri hiljade palestinske djece u opasnosti da umre od gladi

"Znate li zašto se danas 4. jun u svijetu obilježava kao Međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije?Povodom 19. avgusta 1982., na svojoj hitnoj posebnoj sjednici o pitanju Palestine, Generalna skupština UN-a, "zaprepaštena velikim brojem nevine palestinske i libanske djece žrtavama izraelskih agresije", odlučila je obilježavati 4. jun svake godine kao Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije", navode u saopštenju. 

Ove godine, kako su istakli iz Ambasade Palestine, izraelski zločini nad nedužnom djecom "pokazali su svoju genocidnu prirodu". 

"Više od 15.162 palestinske djece je ubijeno od početka genocidnog rata u Pojasu Gaze, dok je na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno najmanje 124. Više od 20 hiljada djece su ostala siročad. Preko 620 hiljada učenika je lišeno obrazovanja, a 88 hiljada studenata je lišeno pohađanja univerziteta, dok većina gladuje, pati od teških psihičkih trauma i nalazi u teškom zdrastvenom stanju i uslovima", istakli su u saopštenju. 

Navode da je više od 3.500 palestinske djece mlađe od 5 godina u opasnosti da umre od gladi zbog izraelske politike gladovanja u Pojasu Gaze.

"Postoji ozbiljan nedostatak mlijeka i hrane, nedostatak dodataka ishrani i uskraćivanje vakcinacije. 85 odsto djece nije čitav dan jelo barem jednom u tri dana. Humanitarna situacija postaje sve teža zbog nedostatka osnovnih potrepština koje stižu do Palestinaca, posebno u sjevernom pojasu Gaze", istakli su iz Ambasade Palestine. 

Do sada su, prema njihovim riječima, pothranjenost i dehidracija odnijeli su živote 37 Palestinaca u Pojasu Gaze zbog strogih ograničenja ulaska humanitarne pomoći u opkoljenu enklavu, od kojih su više od 10 djeca.

"Hiljade djece je umrlo od stanja nastalih kao posljedica povreda zadobijenih u eksplozijama bombi ili vazdušnim napadima, ili zbog nedostatka pristupa medicinskom liječenju. Mnoga djeca u Gazi suočavaju se sa teškim opekotinama koje izazivaju smrtonosne sepse. Bez dovoljno antibiotika i drugih lijekova, doktori su primorani da odlučuju koja djeca će živjeti duže i u skladu s tim distribuirati lijekove, ostavljajući drugima da umru od rana koje se inače mogu liječiti. Većina povrijeđeno ili bolesno djece treba specilijstičko liječenje koje devastirani zdrastveni sistem u Gazi više nije u mogućnosti da pruži", napominju iz Ambasade Palestine. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније