Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V.

19. 06. 2024. 11:48 >> 11:51
Čitaj mi:

AMBASADA PALESTINE

"Palestinci bili žrtvi sistematskog seksualnog nasilja od izraelskih okupacionih snaga"

Iz ambasade Palestine kazali su da je 19. jun Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu. 

"Izrael, kao okupaciona sila, koristi se seksualnim nasiljem i silovanjem palestinskog naroda kao metodom rata i progona još od 1948. godine, nakon same Nakbe. U 1948-oj godini, tim britanskih istražitelja masakra u Deir Jasinu, palestinskom selu koje je etnički očišćeno, prenio je da su ''počinjena seksualna zvjerstva, mnoge mlade žene školskog uzrasta bile su silovane i ubijene'. Seksualno nasilje koje Izrael upražnjava nad palestinskim ženama, muškarcima i djecom je dokumentovano i jasno navedeno u izvještajima tijela i eksperata Ujedinjenih Nacija. U 2013-oj godini, UNICEF je dokumentovao i potvrdio da su palestinska djeca bila žrtve prijetnji smrću, nasilja i seksualnih napada u pokušajima da im se iznudi priznanje za zločine koji nisu počinili u izraelskom zatočeništvu. Stručnjaci UN-a potvrdili su da su žene u izraelskom zatočeništvu žrtve više različih vrsta seksualnih napada, takođe prenoseći da su barem dva palestinska zatočenika silovana dok je ostalima prijećeno silovanjima i seksualnim nasiljem. Država Palestina naglašava da Izrael, okupaciona sila, odbija da sarađuje sa bilo kojim od relevantnih tijela UN-a sa istraživačkim mandatom i nastavlja da blokira ulaz istraživačkog osoblja UN-a u Palestinu", piše u saopštenju. 

Kako su izjavili, najskoriji izvještaji Nezavisne međunarodne komisije za Istrage u okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući Istočni Jerusalem i Izrael, zaključila je da su Palestinci bili žrtvi sistematskog seksualnog nasilja od strane izraelskih okupacionih snaga.

"Oblici ovog nasilja uključuju: skidanje u potpunosti na više različitih lokacija u ponižavajućim okolnostima dok se žrtve snimaju i fotografišu dok je seksualno uznemiravanje u toku. Od 7og oktobra 2023. godine izraelski ratni zločini, uključujući seksualne napade na palestinski narod, drastično su intenzivirani. U Gazi je prijavljeno više slučajeva silovanja palestinskih žena i muškaraca, uključujući i unutar bolnica koje su napadnute i infiltrirane direktno od strane izraelskih okupacionih snaga, kao i u izraelskim centrima za zadržavanje (zatvoreničkim kampovima-koncentracionim logorima) u kojima je više od 9.155 Palestinaca, uključujući 635 djece i 300 žena i djevojčica pod stalnim tretmanom sistematskog mučenja, izgladnjivanja, seksualnog nasilja, kao i generalnog lošeg tretmana povrh već nepravednog nasilnog kidnapovanja", dodaje se u saopštenju. 

Država Palestina odbija i osuđuje sve činove seksualnog nasilja počinjene nad bilo kojim ljudskim bićem nezavisno od njene ili njegove religiozne, etničke ili nacionalne pripadnosti, ukazuje se. 

"Međunarodna zajednica mora ispuniti svoje obaveze u odnosu zaštite žena i djevojčica u ratnim vremenima i mora preduzeti kolektivno i individualno praktične mjere da zaštiti palestinske žene i djecu, kao i da Izrael, okupacionu silu, dovede pred lice pravde zbog počinjavanja ovakvih užasnih prekoračenja koje se opravdano smatraju ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Na osnovu provizionih mjera naređenih od strane Međunarodnog suda pravde da se zaštiti postojanje palestinskog naroda u Pojasu Gaze, međunarodna zajednica mora da učini sve što je u njenoj moći ne bi li zaustavila genocid koji je u toku. Država Palestina moli sve zemlje koje pružaju vojnu pomoć i snabdijevaju oružjem Izrael, okupacionu silu, da prestanu istog trenutka jer ih to čini saučesnicima u kršenju Međunarodnog humanitarnog prava, kao i sa počinjavanjem genocida nad palestinskim narodom", ističe se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније