Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

18. 06. 2024. 08:58 >> 08:58
Čitaj mi:

Izraelski pregovarač

"Desetine talaca je živo, ali će umrijeti ako predugo ostanu u Gazi"

Izraelski pregovarač izjavio je sinoć za Frans pres da su desetine talaca koje Hamas drži u Gazi sigurno žive i da Izrael ne može prihvatiti da okonča rat dok svi zatočeni ne budu oslobođeni na osnovu sporazuma.

Hamas je oteo 251 taoca 7. oktobra, a vjeruje se da ih je 116 i dalje u Gazi, uključujući 41 osobu za koju vojska kaže da je mrtva.

"Desetine su žive sigurno. Ne možemo ih ostaviti tamo dugo, umrijeće", rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman jer nije ovlašćen da o tome javno govori, dodajući da veliku većinu drže ekstremisti Hamasa.

Predsjednik SAD Džozef Bajden predstavio je u maju plan iz tri faze o okončanju rata u Gazi koji uključuje prekid vare i oslobađanje talaca iz zatočeništva Hamasa.

Bajden je rekao d prva faza uključuje potpun i kompletan prekid vatre koji bi trajao šest nedjelja sa povlačenjem izraelskih snaga iz svih naseljenih područja.

Izraelski zvaničnik je rekao da Izrael ne može okončati sukob sa Hamasom prije sporazuma o taocima jer bi ekstremisti mogli da prekrše obaveze i odugovlače pregovore deset godina i više.

"Mi se ne možemo u ovom trenutku prije potpisivanja sporazuma obavezati na okončanje rata, jer tokom prve faze postoji klauzula da vodimo pregovore o drugoj fazi. Druga faza je oslobađanje muškaraca i vojnika muškaraca", rekao je anonimni izraelski pregovarač.

On je rekao i da je izraelski pregovarački tim odobrio Bajdenov plan i da se očekuje, čeka da Hamas kaže da. Vlada Izraela bi tek trebalo da javno odobri Bajdenov plan, javlja Frans pres.

Američki lider je predstavljajući taj plan rekao da je izraelski.

"U slučaju da ne postignemo sporazum sa Hamasom IDF (Izraelske odbrambene snage) će nastaviti da se bore u Pojasu Gaze na ne manje intenzivan način nego sada. Na drugačiji način, ali intenzivan", najavio je pregovarač.

Rat između Izraela i Hamasa izbio je poslije iznenadnog napada palestinskih ekstremista iz Gaze predvođenih tom islamističkom organizacijom 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, po podacima Frans presa zasnovanim na izraelskim informacijama.

U osvetničkoj ofanzivi izraelska vojska je u Gazi ubila najmanje 37.347 ljudi, najviše civila, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније