Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

31. 07. 2024. 21:18 >> 21:18
Čitaj mi:

uhapšeni 2022.

Ruski par osuđen u Sloveniji za špijunažu na po 19 mjeseci zatvora

Ruski par, koji je u decembru 2022. uhapšen u Sloveniji pod optužbom za špijunažu, priznao je krivicu i osuđen je danas u Ljubljani na po 19 mjeseci zatvora.

Oni su odmah oslobođeni budući da su proveli taj period u pritvoru, a sud u Ljubljani im je zabranio povratak u Sloveniju u narednih pet godina.

Par je osuđen za špijunažu i korišćenje lažnih dokumenata za registraciju firmi.

Njih dvoje, koji su se predstavljali kao državljani Argentine, nastanili su se u Sloveniji 2017. godine.

Suprug, koji je koristio ime Ludvig Giš, vodio je startap IT kompaniju, a supruga, sa lažnim dokumentima na ime Marija Rosa Majer Munjos, imala je onlajn umjetničku galeriju. Mediji navode da su njihova prava imena Artem Viktorovič Dulcev i Ana Valerevna Dulceva.

Par je, kako se navodi, koristio Ljubljanu kao bazu za putovanja u susjedne zemlje članice NATO-a i EU, gdje je prenosio naređenja iz Moskve i donosio gotovinu drugim ruskim tajnim agentima.

Navodi se da su oni operativci Ruske spoljnoobavještajne službe SVR, poznate po regrutovanju špijuna koji se u zapadnim zemljama predstavljaju kao obični, porodični građani. Imaju dvoje djece koja su pohađala međunarodnu školu u Ljubljani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније