Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Predrag Vujić - BBC na srpskom  [ BBC ]

31. 07. 2024. 22:03   >>  01. 08. 2024. 00:16

Evropa i fudbal: Partizan ubedljivo poražen i u Beogradu, igraće za Ligu Evrope

Posle 6:2 u prvoj utakmici kvalifikacija za Ligu šampiona, Dinamo iz Kijeva pobedio Partizan i u Beogradu - 3:0.

partizan, dinamo kijev
Wojciech Szubartowski/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Pre 40 godina, Partizan je napravio jedan od najvećih podviga u istoriji evropskog fudbala, nadomestivši zaostatak od četiri gola u revanšu 2. kola tadašnjeg Kupa UEFA protiv engleskog Kvins park rendžersa.

Četiri decenije kasnije, neka nova generacija FK Partizan našla se u istoj situaciji protiv kijevskog Dinama, ali je beogradski tim ostao daleko od podviga tima koji su predvodili Dragan Mance, Zoran Čava Dimitrijević, Miodrag Ješić, Fahrudin Omerović, Zvonko Živković, Admir Smajić...

Posle užasnog izdanja i ubedljivog poraza od 6:2 u poljskom Lublinu, gde kijevski klub igra kao domaćin zbog rata u Ukrajini, u revanšu u Beogradu u kvalifikacijama za evropsku Ligu šampiona, pred potpuno praznim tribinama, potvrda razlike u kvalitetu, pa i u klasi.

Dinamo je i u revanšu pobedio, 3:0.

Ukupan rezultat dvomeča 9:2.

„Rezultat je pokazao kolika je razlika između nas i njih", u jednoj rečenici je sumirao dvomeč kapiten Partizana Svetozar Marković u izjavi za TV Arena sport.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević je najavio promene igrača i konstatovao da nema tim za Evropu.

„Oni su u drugoj brzini u odnosu na nas, mi smo spora ekipa, ne možemo ovako da igramo Evropu, sa ovim igračima. To je to, ovo je naša realnost.

„Nismo sposobni da igramo Evropu u ovom trenutku, moramo da menjamo igrače, ne možemo sa istim ljudima da uradimo nešto što nije uspelo do sada", rekao je Stanojević.

Bez huka sa tribina

Na jesen 1984. godine, huk sa tribina stadiona Partizana, koji je tada nosio ime Jugoslovenske narodne armije, uticao je na fudbalere engleskog Kvins park rendžersa, što su i sami govorili posle revanš meča.

Leta 2024. godine tribine stadiona na Topčiderskom brdu zvrjale su prazne zbog ranije kazne koju je Evropska fudbalska unija (UEFA) izrekla Partizanu.

Upravi Partizana je verovatno odgovarala takva situacija da ne bi ponovo slušala povike da napusti pozicije i prepusti mesto nekome ko će prekinuti sušu što se tiče osvajanja titule, a i da, možda, ne bi ponovo morala da plaća kazne zbog mogućih povika koje UEFA ne toleriše.

U atmosferi u kojoj se čula svaka reč igrača i trenera, Dinamo je odigrao taman koliko mu je trebalo za novi trijumf.

Partizan, sa nekolicinom novih igrača koji su došli ovog leta, bez prave prilike za gol.

Pitanje je i da li bi sa podrškom navijača Partizan uradio nešto više, jer ova ekipa nema kvalitet, energiju da se nosi sa mnogo boljim od sebe, a Dinamo to jeste.

Vodeći gol za ukrajinski klub postigao je veteran, Andrej Jarmolenko u 17. minutu, iskoristivši poklon dvojice stranaca u ekipi Partizana, Alde Kalulua i Ovusua.

Posle njihove nespretne intervencije, lopta je došla do Jarmolenka koji je matirao golmana crno-belih Aleksandra Jovanovića.

U 69. minutu, Dinamo je postigao drugi gol, iz penala, a precizan je bio Vladislav Vanat, nad kojim je štoper Svetozar Marković napravio prekršaj.

U trećem minutu sudijske nadoknade, Dinamo je došao do novog ubedljivog trijumfa, golom Aleksandra Karavajeva.

Osim što sedam godina nije igrao kvalifikacije za Ligu šampiona, najkvalitetnije evropsko takmičenje, Partizan je nastavio i negativan niz u mečevima sa ukrajinskim klubovima . poslednju pobedu zabeležio je još 2009. protiv Šahtjora, kada su pojedini sadašnji prvotimci bili deca.

Partizan će nastaviti evropsku sezonu u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, gde će mu protivnik biti švajcarski Lugano.

U dvomeču kvalifikacija za Ligu šampiona, Lugano se isprsio pred turskim Fenerbahčeom, koji trenira čuveni Žoze Murinjo.

U pokušaju da se domogne bar grupne faze Lige Evrope, Partizanu će pomoći i novi igrač, 22-godišnji krilni napadač Žoao Grimaldo, prvi Peruanac u istoriji beogradskog kluba, koji je potpisao ugovor na četiri godine.

Kijevski Dinamo iz Kijeva će nastaviti kvalifikacije za Ligu šampiona u dvomeču sa Glazgov Rendžersom.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније