Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

31. 07. 2024. 21:45 >> 21:45

osudio "siledžijstvo"

Britanski premijer optužio krajnju desnicu za nasilje u Sautportu

Premijer Velike Britanije Kir Starmer osudio je "siledžijstvo" krajnje desnčaraskih demonstranata u Sautportu, poprištu masovnog ubistva djece nožem u ponedjeljak, i optužio ih je da su u sukobima sa policijom, u kojima je povrijeđeno 50 pripadnika snaga reda, "oteli tugu" porodica žrtava i stanovništva, javlja AP.

Policija je ocijenila da su „siledžije“ doputovale za Sautport da bi iskoristile smrt troje djece „za svoje političke ciljeve“ i da su one krive za nasilje u kojem su desetine policajaca povrijeđene, prenosi BBC.

AP javlja da stanovništvo danas raščišćava srču, krš od cigala i izgorjelu plastiku sa ulica pošto su se ekstremni desničari juče sukobili sa policijom ispred džamije u Sautportu.

Mahnita masa koju je činilo nekoliko stotina demonstranta bacala je cigle i boce na policiju, palila kante za đubre i automobile, opljačkala radnju.

Sve se to dešavalo nekoliko sati poslije mirnog bdijenja za tri djevojčice, stare 6, 7 i 9 godine koje su ubijene u lokalnom centru kulture tokom časa plesa i joge.

Zvaničnici kažu da je više od 50 policajaca ranjeno, a bar 25 je hospitalizovano.

Četiri muškarca su uhapšena zbog vandalizma, a jedan i za posjedovanje noža i učešće u tuči. Najavljuje se još hapšenja.

Demonstrante, za koje policija tvrdi da su pristalice krajnje desničarskog islamofobičnog „Engleskog odbrambenog saveza“ koji okuplja ekstremne fudbalske huligane, a metod rada su mu ulične borbe, na gnijevnu akciju su pokrenule i lažne tvrdnje na internetu o porijeklu 17-godišnjaka, uhapšenog zbog sumnje da je počinio zločin u Sautportu.

Na internetu su se pojavile tvrdnje da je osumnjičeni musliman, tražilac azila u Velikoj Britaniji, a ne domaći državljanin.

Policija je saopštila da nije tačno navodno ime osumjičenog koje na društvenim mrežama šire ultradesni aktivisti i internet-nalozi koji se lažno predstavljaju kao mediji, da je osumnjičeni rođen u Velikoj Britaniji i da nije tražilac azila.

Imena osumnjičenih koji su mlađi od 18 godina u Velikoj Britaniji se po pravilu ne objavljuju.

BBC je javio da osumnjičeni nema nikakvih veza sa islamom i prenio upozorenje ministarke unutrašnjih poslova Ivet Kuper na dezinformacije u vezi sa napadom na djecu u Sautportu.

Poslanik lokalne skupštine Patrik Harli ocijenio je da je nasilje „siledžija nalivenih pivom“ posljedica „propagande i laži“ po društvenim mrežama i da onlajn dezinformisanje „ima stvarni uticaj na cio svijet“.

Napad nožem šokirao je Veliku Britaniju, a svjedoci su opisivali scene kao iz horor filmova – djecu kako okrvavljena bježe ulicom, sa ubodnim ranama po leđima, vratu i grudima.

Od devetoro izbodene djece, dvoje je odmah umrlo, a jedno dan kasnije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније