Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

08. 07. 2024. 22:47 >> 22:49

U SRIJEDU

Šefovi CIA i Mosada idu u Dohu na razgovore o prekidu vatre u Gazi?

Šefovi američke i izraelske obavještajne službe treba u srijedu da idu u Dohu da razgovaraju o sporazumu palestinskog Hamasa i Izraela u vezi primirja u Gazi, rekao je danas za Frans pres jedan izvor blizak razgovorima.

Šef američke Centralne obavještajne agencije CIA Vilijam Berns i izraelskog Mosada David Barnea će otići u Dohu u srijedu, rekao je izvor i dodao da će se tamo sastati sa katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem.

Katar je već mjesecima uključen u pregovore iza kulisa sa Egiptom i SAD u nastojanju da se izdejstvuje primirje u Gazi i oslobađanje izraelskih talaca.

Barnea je bio u Dohi u petak, a Izrael je tada saopštio da će se delegacija tamo vratiti tokom nedjelje. Egipat takođe treba da organizuje sastanke ove nedelje.

Izvor koji nije želio da mu se navede ime zbog osjetljivosti razgovora, rekao je da su razgovori u glavnom gradu Katara usmjereni na prelaz od prvobitnog primirja ka trajnijem primirju.

Prema palesinskom zvaničniku upoznatom sa tom temom, egipatski posrednici treba takođe da učestvuju u pregovorima u Dohi, gdje će delegaciju palestinskog islamisstičkog pokreta voditi Kalil Al Haja.

Taj zvančnik navodi među više tačaka razlaza činjenicu da je Izrael stavio veto na oslobađanje 100 palestinskih zatvorenika osuđenih na teške zatvorske kazne a koji su proveli više od 15 godina u izraelskim zatvorima, među kojima je određen broj visokih zvaničnika Hamasa, Fataha, Islamskog džihada i Narodnog fronta.

On je rekao da s druge strane Hamas traži da posrednici nastoje da izdjestvuju potpuno povlačenje Izraela sa prelaza Rafa, graničnog prelaza između Gaze i Egipta, i iz Filadelfijskog koridora, puta koji ide uz granicu sa palestnske strane, u toku pete nedelje primirja ako ono stupi na snagu.

Zvaničnik je dodao da ima i drugih tačaka kao što je vraćanje ljudi na jugu pojasa Gaze ka gradu Gazi na sjeveru te palestinske teritorije.

Mjesecima se izgledi za prekid neprijateljstava vrte oko postepenog sporazuma koga razrađuju posrednici a koji počinje prvobitnim primirjem.

Najnoviji pregovori koncentrisani su oko okvira koji je krajem maja definisao američki predsjednik Džo Bajden, a koji, je prema njemu, predložio Izrael.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније