Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

12. 06. 2024. 12:03 >> 12:03
Čitaj mi:

sjeverna koreja

Kim pozdravlja veze sa Rusijom, Putin planira posjetu?

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je danas pohvalio jačanje prijateljskih veza svoje zemlje sa Rusijom, u vrijeme još uvijek nepotvrđenih vijesti da ruski predsjednik Vladimir Putin planira da uskoro posjeti Sjevernu Koreju.

Kimove riječi došle su nakon medijskih navoda da se očekuje da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju već sljedeće nedjelje.

Ako do toga dođe, to bi bio njihov treći susret od aprila 2019.

Kim se zalaže za jačanje partnerstva sa Rusijom i Kinom u pokušaju da ojača svoju moć i pokrene ujedinjeni front protiv SAD.

Vojna, ekonomska i druga saradnja između Sjeverne Koreje i Rusije naglo je porasla otkako je Kim posjetio Rusiju prošlog septembra. SAD i Južna Koreja vjeruju da je Sjeverna Koreja isporučila artiljeriju, rakete i drugo oružje i oruđe Rusiji za potrebe njenog rata u Ukrajini u zamjenu za napredne vojne tehnologije i ekonomsku pomoć.

Japanski javni servis NHK, pozivajući se na neidentifikovane diplomatske izvore, uključujući visoke ruske zvaničnike, izvijestio je u srijedu da se Putin sprema da posjeti Sjevernu Koreju i Vijetnam sljedeće nedjelje.

NHK je saopštio da se očekuje da će Putin tražiti jače vojne veze sa Sjevernom Korejom, dok se vjeruje da Sjeverna Koreja želi pomoć u svemirskoj tehnologiji nakon nedavnog neuspjeha da lansira drugi špijunski satelit u orbiti krajem maja.

Ranije ove nedjelje, ruski list Vedomosti objavio je sličan izvještaj. Ni Rusija ni Sjeverna Koreja nijesu potvrdile izvještaje o planiranom putovanju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je krajem maja da je "posjeta u planu, a mi ćemo se blagovremeno oglasiti", prenosi ruska novinska agencija Tass.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније