Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Glas Amerike ]

10. 07. 2024. 07:34 >> 07:36
1

Bajden otvorio samit NATO

"Rusija neće pobijediti, Ukrajina će zaustaviti Putina"

Američki predsjednik Džo Bajden je poželio dobrodošlicu predstavnicima država članica NATO-a na samitu u Vašingtonu u utorak. Njegov govor bio je fokusiran na podršku Ukrajini, ali su ga takođe pomno pratili saveznici u zemlji i inostranstvu kako bi vidjeli da američki predsjednik i dalje može da vodi.

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao svjetskim liderima da je „NATO moćniji nego ikad“ na svoju 75. godišnjicu, ističući širenje alijanse dok je on na funkciji.

„Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati naprijed u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću. Danas je NATO moćniji nego ikada", naveo je Bajden.

„Ovaj trenutak u istoriji zahtijeva našu zajedničku snagu“, rekao je on, naglašavajući riješenost NATO-a da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

„Vladimir Putin ne želi ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape“, rekao je Bajden.

„Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina", dodao je on.

Predsjednik Amerike je dodao da Rusija neće pobijediti, ali da Ukrajina hoće.

U svom govoru od 13 minuta, Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove kampanje.

Bajden koji ima 81 godinu je 12 dana izdržao iscrpljujuća pitanja o sposobnosti za funkciju, jer se neki od njegovih kolega demokrata na Kapitol Hilu i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra poslije debate sa republikancem Donaldom Trampom koja je održana 27. juna.

Bijela kuća se nada da će govorom moći da preokrene talas nagađanja onih koji pomno prate i ispituju bilo kakve Bajdenove verbalne neuspjehe ili znakove zabune.

Lideri NATO-a okupljaju se ove nedelje na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa obilježava 75. godišnjicu postojanja. NATO nikad nije bio veći, ali i izazovi sa kojim se suočava su veliki - rat u Ukrajini, sve agresivnija Kina, rat Izraela i Hamasa u Gazi, a neke članice dovode u pitanje svoju posvećenost alijansi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније