Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

08. 06. 2024. 12:57 >> 12:57
Čitaj mi:

POD NADZOROM STARATELJA

Skoro 400.000 državljana EU nema pravo glasa

Skoro 400.000 državljana Evropske unije (EU) nema pravo glasa na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju od 6. do 9. juna, jer su kao osobe sa mentalnim problemima pod nadzorom staratelja, navodi se u junskom izdanju briselskog mjesečnika "Parlament".

Nevladina organizacija Inkluzivna Evropa navodi da je osobama sa problemima mentalnog zdravlja ili intelektualnim nedostacima koji zahtijevaju da imaju zakonskog staratelja onemogućeno da glasaju na evropskim izborima.

To znači da je takvim osobama potrebna pomoć za učenje, donošenje odluka, upravljanje finansijama ili donošenju svakodnevnih odluka, a u ulozi staratelja su uglavnom članovi porodice, socijalni radnici ili advokati, dodaje „Parlament“.

Direktor Inkluzivne Evrope Milan Šverepa navodi da koncept staratelja nije generalno loš, jer štiti ranjive osobe od prevara, ali ukazuje da je model starateljstva zastareo i da ozbiljno narušava i ograničava zakonska prava ljudi.

Od članice do članice EU su različiti modeli, pa tako Estonija, Bugarska, Kipar i Poljska ne omogućavaju bilo kakvo prava glasa osobama sa mentalnim nedostacima pod starateljstvom, pokazuje istraživanje organizacije Inkluzivna Evropa.

U Bugarskoj, na primjer, to pravilo temelji se na zakonu koji je donijet još 1949. godine.

Od 27 članica EU, njih 15 dozvoljavaju pravo glasa osobama sa mentalnim problemima koje imaju staratelja, a među njima su Njemačka, Italija i Francuska.

I u tim državama osobe pod starateljstvom ne mogu biti kandidati na izborima.

Nevladina organizacija dodaje, međutim, da ima napretka, jer na izborima 2019. godine za Evropski parlament skoro 800.000 Evropljana nije imalo pravo glasa.

O tom pitanju nekoliko puta se oglašavao i Evropski sud za ljudska prava – 2010. godine, a potom i 2021.

Prvi slučaj koji je Sud razmatrao bio je iz Mađarske i tada je rečeno da „samo oni građani koji su sposobni da procjene posljedice svojih odluka, donošenjem svesnih i razboritih odluka mogu da učestvuju u javnim poslovima“.

Ista odluka Suda usledila je i 2021. godine, kada su tri Danca zatražila da im se omogući pravo glasa.

Zamjenik direktora u organizaciji Evropski forum osoba sa invaliditetom Alehandro Moleda naglasio je za „Parlament“ da su takve odluke Suda učinile da se osobe sa smetnjama osjećaju kao „građani drugog reda“, a da je odluka je bazirana na lažnoj premisi da se „na ostale birače ne može uticati ili manipulisati od drugih ljudi ili medija“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније