Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

04. 06. 2024. 07:03 >> 09:19

Sukob Izraela i Hamasa – 242. dan

VAFA: Tri Palestinca ubijena u izraelskom vazdušnom napadu

Sukob Izraela i Hamasa – 242. dan. Palestinski zvaničnici podnijeli su zahtjev Međunarodnom sudu pravde da se pridruže Južnoj Africi u tužbi protiv Izraela za genocid u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osporio je Bajdenov prijedlog za primirje u Gazi i tvrdi da je nepotpun, dok Bijela kuća i Stejt department to demantuju i tvrde da nije ništa izostavljeno.

 

SAD poslale članicama SB UN nacrt rezolucije o Gazi koji je iznio Bajden

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da su SAD ostalim članicama SB UN poslale nacrt rezolucije kojom bi bio podržan plan o prekidu vatre u Gazi koji je iznio američki predsjednik Džozef Bajden.

"Brojni lideri i vlade, uključujući u regionu, prihvatili su plan i pozivamo SB UN da im se pridruži u implementaciji ovog plana bez odlaganja i bez dodatnih uslova", navela je Tomas-Grinfild.

Ističe da je važno da se Izrael i Hamas pridržavaju plana nakon što on bude prihvaćen, kao i da je bitno ujedinjenje Pojasa Gaze i Zapadne obale pod vlašću Palestinske narodne samouprave.

Tomas-Grinfild je dodala da su države članice SB UN ranije "konstantno pozivale na korake koji su iznijeti u ovom planu - vraćanje talaca kući, obezbjeđivanje prekida vatre, omogućavanje dopremanja humanitarne podrške u Gazu, obnavljanje ključnih službi i uspostavljanje uslova za dugoročni plan rekonstrukcije Gaze".

Pozvala je države članice SB UN da "ne dopuste da ova prilika propadne".

Plan koji je iznio Bajden su podržale Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

VAFA: Tri Palestinca ubijena u napadu izraelskog ratnog aviona

Tujela trojice Palestinaca koji su ubijeni nakon što su izraelski ratni avioni gađali kuću u naselju Al-Daraj, istočno od grada Gaze, pronađena su u zoru, piše palestinska VAFA.

Lokalni izvori su rekli da izraelski napadi gađaju južne četvrti grada Gaze, što se poklapa sa teškim artiljerijskim granatiranjem.

Navodi se sa izraelski avioni takođe izvršavaju nasilne napade na kvartove Al-Sabra i Al-Zajton u gradu Gazi, te da su ranili veći broj građana, uključujući djecu i žene.

Dopisnik VAFA je rekao da su avioni kvadrokopteri otvorili vatru u blizini bolnice Al Avda u kampu Nuseirat, dok je izraelska artiljerija gađala mjesto južno od grada Gaze.

Većina požara nastalih posle napada Hezbolaha su pod kontrolom

Vatrogasci su se rano ujutru borili sa požarima širom sjevernog Izraela, koji su nastavili da bijesne nakon što su ih dan ranije izazvale rakete i bespilotne letjelice koje je Hezbolah lansirao iz Libana.

Izraelska vatrogasna i spasilačka služba je saopštila da je tokom noći radilo 30 vatrogasnih ekipa na gašenju požara, što je dovelo do zatvaranja nekoliko glavnih puteva u oblasti Galileje.

Većina požara koji su juče izbili stavljeni su pod kontrolu, saopštila je vatrogasna služba.

Zbog udisanja dima je liječeno 11 osoba, najmanje jedna kuća oštećena plamenom.

Lideri G7 podržali plan za primirje u Pojasu Gaze koji je iznio Bajden

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) podržali su plan za primirje u Pojasu Gaze koji je iznio predsjednik SAD Džozef Bajden.

G7 je saopštio da u potpunosti podržava i da će stajati iza sveobuhvatnog sporazuma koji je iznio Bajden prošle sedmice, a koji bi doveo do trenutnog prekida vatre u Pojasu Gaze, oslobađanja svih talaca koje drži Hamas, kao i značajnog povećanja humanitarne pomoći za palestinsku enklavu i do trajnog okončanja sukoba, uz davanje bezbjednosnih garancija za Izrael i za civile u Gazi.

"Ponovo potvrđujemo našu podršku putu ka miru koji vodi ka rješenju koje podrazumijeva uspostavljanje dvije države", ističu lideri G7.

Oni su pozvali Hamas da prihvati taj prijedlog, kao i zemlje koje imaju uticaja na tu palestinsku militantnu grupu da pomognu da to učini.

Bajden je u petak iznio predlog o primirju u Pojasu Gaze, a prekid vatre bi se odvijao u tri faze.

Bijela kuća i Stejt department saopštili su da je prijedlog o primirju u Pojasu Gaze, koji je objavio predsjednik SAD Džozef Bajden prošle sedmice, iznijela izraelska vlada i da u njemu nema nikakvih praznina, demantujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je rekao da je predlog izraelske vlade uključivao potpuno uništenje Hamasa.

Istovremeno, izraelska vojska nastavlja sa akcijama širom Pojasa Gaze. Trupe su ušle u Kan Junis i predgrađe grada Gaze. IDF potvrdio smrt još četvorice talaca.

Palestinski zvaničnici podnijeli su zahtjev Međunarodnom sudu pravde da se pridruže Južnoj Africi u njenom slučaju tužbe protiv Izraela za genocid u Gazi.

Došlo je i do nove razmjene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelski lovci gađali su položaje te grupe u Libanu. Hezbolah je odgovorio tako što je lansirao grupu borbenih dronova na štab izraelske vojske u Galileji.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA) saopštila je da je više milion ljudi prisilno raseljeno iz Rafe.

Broj stradalih Palestinaca porastao je na 36.479.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније