Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B.

02. 08. 2024. 23:00 >> 22:59

antivladini protesti

Demonstranti u Bangladešu traže pravdu za stradale na protestima

Novi antivladini protesti održavaju se danas u Bangladešu sa zahtjevom da se sudi odgovornima za smrt više od 200 osoba u prošlomjesečnim demonstracijama protiv reformi sistema kvota za zapošljavanje u državnim službama.

Preko 2.000 demonstranata okupilo se u glavnom gradu Bangladeša Daki tražeći pravdu za žtve i skandirajući parole protiv premijera države.

Policija koja je okupljene zasula suzavcem i šok bombama sukobila se sa desetinama studenata u naselju Utara u Daki koji su odgovorili kamenicama.

Analitičari kažu da se ono što je počelo kao mirna demonstracija studenata protiv sistema kvota 15. jula pretvorilo u krvavu pobunu protiv premijerke Hasine, čija je 15-godišnja dominacija nad zemljom sada na testu.

Vlasti su isključile internet i uvele policijski čas, a odobrile su policiji i da otvori vatru na licu mjesta sa ciljem razbijanja demonstracija. Škole i univerziteti su još zatvoreni, a uhapšeni su i studentski lideri protesta.

Studenti, frustrirani nedostatkom dobrih poslova, zahtijevali ukidanje sistema kvota za poslove u vladi za koji su tvrdili da je diskriminatoran.

Prema njemu, 30 odsto poslova u državnom sistemu rezervisano je za rođake veterana koji su se borili u ratu za nezavisnost Bangladeša protiv Pakistana 1971.

Kao odgovor, Vrhovni sud je smanjio kvotu veterana na 5 odsto ali su se protesti nastavili.

Grupe studenata, nastavnika i članova civilnog društva kažu da se sada bore za pravdu za ubijene, dok od Hasine politički protivnici traže ostavku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније