Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

02. 08. 2024. 19:07 >> 19:08
Čitaj mi:

ambasada države palestine

Potvrđeno izvještajem UN: Palestinski pritvorenici podvrgnuti mučenju i maltretiranju

Izvještaj Visokog komesara UN za ljudska prava Folker Turka potvrdio je da su hiljade Palestinaca nasilno odvedene iz Pojasa Gaze, ponekad izvučene iz skloništa za bombe, i pritvorene u Izraelu, gdje su neki mučeni, a desetine su umrle, navodi se u saopštenju Ambasade Države Palestine u Crnoj Gori.

Iz Ambasade podsjećaju da se sjutra obiljažava Globalni dan podrške Gazi i palestinskim zatvorenicima.

"Od 7. oktobra, hiljade Palestinaca - uključujući medicinsko osoblje, pacijente i stanovnike koji su bježali od izraelskog genocidnog rata u Gazi uhvaćeni su na kontrolnim punktovima. Hiljade drugih privedeno je na Zapadnoj obali i u Izraelu. Oni su uglavnom držani u tajnosti, bez navođenja razloga za pritvor, pristupa advokatu ili efektivnog sudskog pregleda, navodi se u izvještaju. Često su im stavljani povezi na oči i lisice prije nego što su transportovani u Izrael i smješteni u vojne centre "nalik na kaveze", gdje su bili primorani da duže vrijeme nose samo pelene, navodi se u izvještaju UN koji kaže da su 53 palestinska zatvorenika umrla u pritvoru. Zapanjujući broj muškaraca, žena, djece, ljekara, novinara i branitelja ljudskih prava privedenih od 7. oktobra, većina njih bez optužnice ili suđenja i držanih u žalosnim uslovima, zajedno sa izvještajima o mučenju i silovanju, zahtijeva hitnu međunarodnu istragu i akciju kako bi se okončala ova zvjerstva", navodi se u saopštenju.

Dodaju da svjedočenja koja su prikupile UN i drugi entiteti ukazuju na niz užasnih radnji, kao što su mučenje vodom i puštanje pasa na zatvorenike, između ostalih djela, u flagrantnom kršenju međunarodnog prava o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog prava.

"Izrael takođe nije pružio informacije o sudbini ili mjestu gdje se nalaze mnogi od pritvorenih, a Međunarodnom komitetu Crvenog krsta je odbijen pristup objektima u kojima se oni nalaze. Palestinski pritvorenici koji se drže u Izraelu su uglavnom muškarci i dječaci i među njima su stanovnici, ljekari i medicinsko osoblje i njihovi pacijenti, kao i zarobljeni palestinski borci, neki su bili izloženi seksualnom nasilju, navodi se u izveštaju. Pritvorenici su rekli da su držani u objektima nalik kavezima, skidani goli na duži period, samo u pelenama. Njihova svjedočenja su govorila o dugotrajnom povezivanju očiju, uskraćivanju hrane, sna i vode, izlaganju strujnim udarima i opečenju cigaretama. Neki protvorenici su rekli da su psi pušteni na njih, a drugi su rekli da su bili podvrgnuti davljenju vodom, ili da su im ruke bile vezane i da su bili okačeni za plafon. Neke žene i muškarci su takođe govorili o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju", kazali su iz Ambasade.

Od 7. oktobra 2023. izraelska okupaciona vojska je, kako su naveli, otela 14.855 Palestinaca, uključujući 86 žena i 250 djece.

"Sjutra, 3. avgusta, globalna kampanja 'Globalni dan podrške Gazi i palestinskim zatvorenicima' će se održati u Palestini i u ostatku svijeta kako bi se pozvalo na okončanje izraelskih zvjerstava i na međunarodne sankcije protiv izraelskih zvaničnika odgovornih za ove zločine", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније