Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J./M.V.

31. 07. 2024. 15:42 >> 15:43
Čitaj mi:

ambasada države palestine

"Žalosno što stavovi pojedinih partija nijesu dozvolili osudu izraelskih zločina"

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori zahvalila je hiljadama građana Crne Gore koji, kako su kazali, pokazuju podršku palestinskom narodu, uključujući i članove Pokreta solidarnosti sa Palestinom koji su inicirali e-peticiju, poslaniku Socijaldemokrata Nikoli Zirojeviću koji je predložio nacrt rezolucije, ipak žalosnim smatraju to što stavovi pojedinih političkih partija nijesu dozvolili usvajanje rezolucije u Skupštini Crne Gore.

Iz Ambasade Države Palestine su kazali da su pomno pratili najnovija dešavanja u Skupštini Crne Gore u vezi sa nacrtom rezolucije o osudi zločina koje je Izrael počinio u Palestini.

"Izražavamo duboku zahvalnost hiljadama građana Crne Gore koji pokazuju podršku palestinskom narodu, uključujući i članove Pokreta solidarnosti sa Palestinom koji su inicirali e-peticiju, zahtijevajući od Skupštine da usvoji jasnu rezoluciju kojom se osuđuju tekuća izraelska zvjerstva u Palestini. Takođe, jako cijenimo stav svih poslanika koji su podržali ovu inicijativu, a posebno gospodina Nikole Zirojevića koji je nacrt rezolucije uveo u skupštinsku proceduru i koji nije štedio napore sa svojim kolegama da postigne konsenzus", navodi se u saopštenju Ambasade.

Ipak, smatraju žalosnim što rezolucija nije uslojena.

"Žalosno je što u ovom veoma kritičnom momentu stavovi pojedinih političkih partija nijesu dozvolili usvajanje ove rezolucije koja odražava zahtjeve hiljade građana Crne Gore iz svih etničkih i vjerskih komponenti društva. Naglašavamo da je osuda izraelskog genocidnog rata protiv plaestinskog naroda koji je u toku i koji je doveo do ubijanja više od 40.000 Palestinaca, uključujući 16.000 djece i 10.000 žena, minimum koji se može učiniti", kazali su.

Ističu da ovom, kako su kazali, navodnom poretku zasnovanom na međunarodnom pravu, Izrael, okupaciona sila, krši svako pravilo, svaki princip koji se čovječanstvo obavezalo da će poštovati.

"Ubijao je one koji imaju najviše prava na zaštitu, civile, uključujući djecu, humanitarce, ljekare, novinare. Tokom 9 mjeseci, Izrael je bombardovao kuće, bolnice, škole, uključujući i one određene kao skloništa UN-a, a sada bombarduje ljude u šatorima. Izrael prkosi i prijeti svakoj naciji i svakom organu koji je uspostavljen da poštuje najosnovnija pravila, od Savjeta bezbjednosti UN i Generalne skupštine do Međunarodnog suda pravde. Izrael to čini bez izvinjenja, izvršava zločine otvoreno, drsko i uzastopno", navodi se u saopštenju.

Ono što se dešava u Gazi, kako navode iz Ambasade Države Palestine, ostaće upisano "kao najdokumentovaniji genocid u istoriji".
"A pošto bombe i meci nijesu dovoljno dobri u ovom kolektivnom kažnjavanju i genocidnom poduhvatu, Izrael je odlučio da nametne najstrašnije uslove onima koji su preživjeli. Već mjesecima vidimo Izrael kako proizvodi humanitarnu katastrofu, sa glađu do srži. Dva miliona Palestinaca je sada suočeno sa hermetičkom opsadom, umirući od gladi i bolesti, dok su hrana i ljekovi dostupni na samo nekoliko metara. Razlog zašto se Izrael ovako ponaša je taj što nikada nije odgovarao za zločine koje je počinio u poslednjih 76 godina. Ali ovo sada mora da se promijeni", navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade poručuju da Međunarodna zajednica, svaka pojedinačna država, mora da podržava poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

"Dužnost je svakog da preduzme sve neophodne korake da ojača one koji traže mir, a ne da naoružava one koji traže istrebljenje, da zaštiti žrtve, a ne počinioce", naveli su.

Poručuju i da je došlo je vrijeme da svoje odnose sa Izraelom "učinite podložnim izraelskom poštovanju međunarodnog prava i legitimnih zahtjeva mira".

Iz Ambasade su istakli da je vrijeme da se postigne dobro poznato rješenje ovog političkog sukoba okončanjem izraelske vojne okupacije.

"Pošto su sve nacije odbile da se odreknu svojih prava, palestinski narod nikada neće prihvatiti da se odrekne svojih. Mir neće biti postignut na štetu naših prava, već njihovim očuvanjem. Pravo na život, slobodu i dostojanstvo, to je jedini put ka miru", zaključili su Ambasade Države Palestine u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније