Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

31. 07. 2024. 18:15 >> 18:15
Čitaj mi:

NPCG OBILJEŽILO Svjetski dan rendžera

Uručeno priznanje nadzorniku NP Prokletije Sirhanu Mrkuliću

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obilježilo je Svjetski dan rendžera - 31. jul, uručivanjem prigodnog priznanja nadzorniku Nacionalnog parka Prokletije Sirhanu Mrkuliću, za doprinos zaštiti i očuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog zaštićenog područja.

Iz JP NPCG ističu da je cilj da skrenu pažnju na složenost i izazove sa kojima se susrijeću službe zaštite NPCG tokom obavljanja svog rada.

Pomoćnica direktora Javnog preduzeća za zaštitu, održivi razvoj i turizam Ivana Milović i direktor NP Prokletije Miralem Metjahić uručili su priznanje nadzorniku Mrkuliću, za doprinos zaštiti i očuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog zaštićenog područja.

"Uručivanjem priznanja nadzorniku NP Prokletije, simbolično smo uručili priznanje svim nadzornicima u Službama zaštite NPCG, jer svojim radom doprinose očuvanju prirodne i kulturne baštine najvrijednijih prostora Crne Gore", naglasila je pomoćnica Milović.

Kako je kazala, prije 20 dana izbio je požar kojem se nije moglo prići zbog nepristupačnosti terena, ali je zahvaljujući iskustvu i požrtvovanju, nadzornik Sirhan uspio da se izbori sa vatrenom stihijom i zaštiti Grebaje i ovaj dio Nacionalnog parka.

Takođe je istakla rad Službi zaštite svih NPCG koji su tokom 24 časa, 365 dana u godini, prvi na liniji odbrane zaštićenih područja u suzbijanju nezakonitih aktivnosti, i na raspolaganju su kako posjetiocima tako i svim korisnicima prostora.

Direktor NP Prokletije Miralem Metjahić takođe je istakao rad nadzornika Mrkulića i ukupnu posvećenost Službe zaštite tokom gašenja požara u ovom Parku.

„Brzom reakcijom i posvećenošću, nadzornik Mrkulić je u kratkom vremenskom periodu ugasio požar gdje je bila ugrožena ne samo priroda već i imovina lokalnog stanovništva. U to ime, ispred Nacionalnog parka i u svoje ime, zahvaljujem mu se na nesebičnom zalaganju", kazao je direktor NP.

Podsjećaju da se Svjetski dan rendžera - 31. jul obilježava širom svijeta kako bi se nadzornicima odala počast za posao koji rade u različitim uslovima, djeluju u kriznim situacijama i bore se sa različitim nepravilnostima na terenu, a sve u cilju zaštite i očuvanja prirode.

Svjetski dan rendžera obilježava se od 2007. godine, a utvrdila ga je Međunarodna rendžerska federacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније